ITB BERLIN

Najveća svjetska turistička burza: Otkriveno kako stoji buking za Hrvatsku

05.03.2024 u 16:50

Bionic
Reading

Hrvatska je u Njemačkoj u pozitivnom trendu bukinga i za glavnu sezonu i za pred i posezonu te ukupno možemo biti optimistični za ovu godinu s tog tržišta, ocjena je direktora HTZ-a Kristjana Staničića s turističke burze ITB Berlin.

ITB Berlin je najveća svjetska turistička burza, koja daje prve naznake za sezonu u tekućoj godini za cijeli svijet, a posebice s turistički 'potentnog' tržišta Njemačke. Otvorena je za turističke profesionalce i partnere koji se sastaju i dogovaraju poslove uz promociju ponuda svojih zemalja i tvrtki. Na njoj se predstavlja oko 5.500 izlagača iz svih segmenta turističke i industrije putovanja iz oko 170 zemalja, među kojima je i Hrvatska, čiji je nositelj nastupa Hrvatska turistička zajednica (HTZ ) i 20-ak suizlagača, tvrtki i zajednica.

Među njima su turističke zajednice Kvarnera, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije, gradova Zagreb, Split i Dubrovnik te najveće hotelske tvrtke u Hrvatskoj, NP Plitvička jezera i drugi.

Svi izlagači na hrvatskom štandu su, kako ističu, zadovoljni suradnjom s njemačkim i drugim partnerima iz svijeta, a zbog trenutno dobrog bukinga u Njemačkoj i najava za ostatak godine svi manje-više očekuju i bolje rezultate u turizmu nego lani.

"Nastup Hrvatske na ITB-u dobra je prilika za dodatno jačanje pozicije kao atraktivne i održive, cjelogodišnje turističke destinacije. Imamo puno više od ponude sunca i mora, a i partneri iz Njemačke žele više suradnje, turisti najavljuju više putovanja, što su dobri znakovi s tog tržišta, koje bi se ove godine s oko 70 milijuna putovanja ukupno moglo 'poravnati' s 2019.", kazao je Kristjan Staničić, podsjetivši da je njemačko tržište s kojeg se u Hrvatskoj ostvaruje najveći godišnji turistički promet.

  • +2
Split Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac navela je da analize pokazuju da se "njemački turisti vraćaju u većem broju i da je buking ove godine krenuo puno ranije", a i da im je Hrvatska na visokom mjestu po potražnji (četvrta od stranih destinacija).

"Trebamo biti svi svjesni da je reforma turizma tu, i da se vodimo ka održivom i cjelogodišnjem turizmu te jačanju prometa u pred i posezoni. Stoga vesele i najave s njemačkog, ali i drugih tržišta da su turisti zainteresirani doći i izvan ljeta", kazala je ministrica, napominjući i da se mnoge zemlje i njezine kolege iz svijeta zanimaju za novi hrvatski zakon o turizmu i planove održivog razvoja.

S te strane ju je uprava ITB Berlina pozvala da sudjeluje na globalnom okruglom stolu od tranziciji i budućnosti turizma, gdje je predstavila reformu hrvatskog turizma, a sudjelovali su još i čelni ljudi Svjetskog vijeća za turizam i putovanja (WTTC) te nekoliko drugih ministara. Sastala se i s ministrom turizma Saudijske Arabije Ahmedom Al Khateebom te glavnim tajnikom UN Tourisma Zurabom Pololikashvilijem, razgovarajući o suradnji, održivosti i drugim trendovima.

Kvarner predstavio suradnju s RDA

Turistička zajednica (TZ) Kvarner na ITB-u predstavila je suradnju s Međunarodnim udruženjem autobusera (RDA), koje će nakon 20 godina godišnju skupštinu opet održati u Rijeci, i to u listopadu 2024.

"To je velika prilika za dodatnom promocijom i dolascima turista jer je RDA najveće udruženje autobusera koje okuplja 2.600 organizacija iz 40 zemalja svijeta, i mnogi će doći u Rijeku. Mnogi od njih na Kvarner već godinama dovoze veliki broj turista, što najavlju i za ovu godinu. Autobuseri se također oslanjaju na održive strategije, a važni su nam i jer dovoze puno turista u pred i posezoni, što je nama najvažnije", kazala je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Naglasila je i da ta regija stalno jača svoju ponudu te da će 2026. biti i europska regija gastronomije, a iznijela je i podatke da je u zadnjih deset godina broj noćenja na Kvarneru porastao 100 posto, a samo u prva dva mjeseca 2024. imaju porast od 50 posto u odnosu na 2019.