FOND MENADŽERI

Najgore je prošlo, očekujemo stabilizaciju

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 29.04.2009 15:20
  • Objavljeno 29.04.2009 u 13:57
investicijski fondovi Galinec

investicijski fondovi Galinec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sasa Midzor Sucic

Premda kriza na tržištu investicijskih fondova i dalje traje, najgore je ipak prošlo, zaključak je to koji se može iščitati iz izlaganja menadžera investicijskih fondova na predstavljanju devetog izdanja publikacije Investicijski fondovi

Fond menadžeri koji su sudjelovali u anketi za novo izdanje publikacije nadaju se stabilizaciji tržišta iako su s očekivanjima vrlo suzdržani. 'Sada je lakše nakon što je većina onih koji su to namjeravali izašla iz fondova. U velikoj krizi kakva je ova, za koju ne znamo koliko će potrajati, najvažnije je održavanje likvidnosti i uredna isplata udjela', ocjenjuju fond menadžeri u anketi.

Problemi s niskom likvidnošću domaćeg dioničkog tržišta natjerali su fond menadžere da smanje izloženost u domaćim dionicama, a povećaju ulaganja na razvijenim vanjskim tržištima.

Od početka 2008. dosad, imovina otvorenih fondova pala je za 20,8 milijardi kuna. U tom je razdoblju u samo tri mjeseca zabilježeno povećanje imovine, i to minimalno. U ožujku se imovina otvorenih investicijskih fondova stabilizirala, a primjetan je rast imovine u novčanim fondovima.

Marko Orešković iz PBZ Investa naglasio je da su mali ulagači otkrili prednosti novčanih fondova koji, uz podjednak rizik, pružaju znatno veći prinos nego štednja u banci. 'U ovoj godini prinosi u kunskim fondovima kreću se oko 10 posto godišnje što se ne može dobiti ni u jednoj banci', rekao je Orešković.

Svi fond menadžeri istaknuli su veliku korelaciju između trendova na domaćem tržištu kapitala s onima na globalnim tržištima. Pierre Matek iz ZB Investa ustvrdio je da kod domaćih ulagača postoji manjak ideje o tome što se može očekivati i kamo ide domaće gospodarstvo. Matek je govorio i o procesu konsolidacije istaknuvši da se na našem tržištu prije može očekivati okrupnjavanje malih fondova nego to da veliki preuzmu male fondove.

Publikacija, koja izlazi dvaput godišnje, donosi pregled društava za upravljanje otvorenim investicijskim i mirovinskim fondovima te profile aktivnih fondova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi