PREMIJERNO U ZAGREBU

Najbolji istarski vinari pozivaju na mladu malvaziju

vinograd

vinograd

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Dan uoči Valentinova trideset i šest istarskih vinara predstavit će svoja mlada vina na prvoj izložbi En Primeur. Degustacija mladih istarskih malvazija, godišta 2011, održat će se u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade u popodnevnim satima

Riječ je o manifestaciji koja se po uzoru na Francusku prvi put održava u Hrvatskoj, a organizira je udruga Vinistra. Naime, kako pojašnjava glasnogovornik Marko Kovač, novim oblikom promocije željelo se omogućiti svima koji se profesionalno bave vinima da ih kušaju prije drugih da bi se upoznali s novim vinima te mogli planirati narudžbe i, naravno, troškove.

'Radi se o novom obliku promocije. Vina smo dosad predstavljali uglavnom na sajmovima, no osim promocije cilj nam je i da ona stignu do krajnjih kupaca. To je prvo događanje takvog tipa u Republici Hrvatskoj i zapravo je jedan od niza događanja koja će uslijediti narednih mjeseci kao uvod u ovogodišnju Vinistru', kaže Kovač, istaknuvši da se već nadaleko poznata izložba istarskih vina održava od 11. do 13. svibnja u Poreču.

Prvi En primeur okupit će u ponedjeljak čak 36 istarskih vinara koji će prvenstveno predstaviti mladu malvaziju, a potom i nekoliko drugih odležanih vina iz svog asortimana. Kako veli Ivica Matošević, predsjednik Vinistre - udruge istarskih vinara i vinogradara te predsjednik vinara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Istra s velikim brojem proizvođača, pogotovo malvazije, danas već poentira na svjetskoj razini.

'En primeur je upravo prigoda da okupimo struku i predstavimo naša mlada vina. Ono što već sada možemo reći je to da je berba 2011. jedna od jako dobrih godina, pogotovo nakon 2010, koja je bila teška zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta. Naša vina, naročito malvazija, stasala su i slobodno možemo ići s njima u svijet, bez one neke neizvjesnosti. Moglo bi se reći da su prošla put od ružnog pačeta do labuda', kaže Matošević. Kako napominje, u ponedjeljak nas očekuje spektakl, a osim struke i velikog broja medija, na prvi hrvatski En Primeur pozvano je i nekoliko ministara.

Na prvom En Primeuru mladu istarsku malvaziju izlažu:

Agrolaguna, Agroprodukt, Arman Franc, Arman Marijan, Benvenuti, Capo, Cattunar, Commot, Coronica, Cossetto, Damijanić Robi, Damjanić Ivan, De Valentinis, Degrassi, Ferenac, Geržinić, Kabola, Kalavojna, Kozlović, Legovina - obitelj Legović, Matić, Matošević, Meneghetti, Poletti, Prodan, Radovan, Ritoša, San Tommaso, Sirotić Dario, Tercolo, Tomaž, Trapan,Vino P&P, VINobile, Vivoda, Pilato.

En Primeur je otvoren i za svekoliku javnost, pa tako osim u terminu koji je rezerviran za uzvanike i profesionalce od 14 do 16 sati, ljubitelji istarskih vina mogu posjetiti izložbu i premijerno kušati netom punjenu malvaziju od 16 do 19 sati, a povratna kaucija za čašu iznosi 50 kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi