TRŽIŠTE STANOVA

Najam ide bolje nego akcijska prodaja

05.05.2009 u 08:36

Bionic
Reading

Erste banka treća je banka koja se od prošlog tjedna priključila akcijskoj prodaji stanova s nižim kamatnim stopama i u suradnji sa 33 građevinara ponudila 700 stanova. No sudeći prema iskustvu njihovih konkurenata, Hypo i Raiffeisen banke, koji su prije krenuli u slične akcije, teško je očekivati da će veći dio stanova biti prodan

Model najma s pravom kupnje stanova uspješniji od akcija banaka

U usporedbi s modelom banaka također u krizi osmišljen model najma s pravom kupnje dosad se pokazao uspješnijim i zanimljivijim kupcima, pokazala je analiza Poslovnog dnevnika, u kojoj su usporedili prodaju banaka sa tvrtkama koje nude najam s pravom kupnje.

U Hypo banci, koja je u akciju krenula početkom travnja, potvrdili su samo dobar interes građana, ali ne i da su dosad prodali neki od ponuđenih 600-tinjak stanova. 'Uzevši u obzir gospodarsku situaciju i očekivani oprez među građanima, oni se za sada ponajprije informiraju o uvjetima kredita te o ponudi stanova koje krediti obuhvaćaju', odgovorili su u Hypo Alpe-Adria banci i dodali kako u pola godine koliko će trajati akcija očekuju povećanje interesa.

U Raiffeisen banci, koja je pionirski krenula u jaku marketinšku akciju ponudivši 631 stan, kažu kako su u mjesec i pol zaključili 34 kupoprodajna ugovora, a još 54 stana su rezervirana. Volumen ostvaren prodajom tih stanova iznosi 7,7 milijuna eura.

'Očekujemo da ćemo do 10. lipnja, kada istječe akcija, prodati oko 150 stanova ili 27 posto ponude iz prve tranše', odgovorili su u Raiffeisen banci.

S druge strane svi oni koji su ponudili model najma s pravom kupnje nakon 12, 18 ili 24 mjeseca, izuzetno su zadovoljni prodajom i uskoro će je proširivati. Bit modela je da se najamnina nakon isteka ugovora odbija od cijene stana koji se kupuje. Prvi je model u Hrvatskoj primijenio Kapital Konzalting Ivića Pašalića za svoje naselje u zagrebačkoj Odri. 'Od ponuđenih 45 stanova svi su prodani pa smo ponudili još 20 stanova zbog velikog interesa', kaže Kruno Gašparić, direktor marketinga Kapital Konzaltinga. Najam njihovih stanova je 10,47 eura po četvornome metru.

'Developer' Megrad ponudio je 40 stanova u Zagrebu uz sniženje od pet posto. Direktor i vlasnik tvrtke Zvonko Mesić kaže da su u samo dva tjedna prodali 10 stanova i očekuju da će uskoro svi biti prodani. Ovisno o opremljenosti stana, cijena najma je od devet do 12 eura po četvornome metru. 'Najam nam se ne isplati i konačan cilj je prodaja. Model se kao prijelazno razdoblje pokazao jako dobrim', kaže Mesić.

U oglasima se najam s pravom prvokupa sve češće pojavljuje kao opcija koju nude investitori. On, međutim, ima i svoje rizike i za kupca i investitora, i to ponajviše u slučaju da kupac nakon isteka najma ne dobije kredit ili odustane od kupnje. Kupac gubi visoku najamninu, dok investitor više ne može prodavati stan kao novi i opet se vraća u situaciju u kojoj je bio prije ugovora o najmu. Zbog toga nitko ne nudi sve stanove u svojim projektima prema tom modelu. Kupci također dodatno provjeravaju hoće li biti u stanju dobiti kredit, a osmišljavaju se i dodatne povoljnosti ili modeli zaštite. 'Kupcima će najamnina koju plate vrijediti i kao udio pri traženju kredita koju ćemo isplatiti banci', rekao je Mesić.