CRNE PROGNOZE

Naftne kompanije režu investicije i otpuštaju i u 2016.

04.01.2016 u 11:24

Bionic
Reading

Uz cijene sirove nafte na najnižim razinama u 11 godina, najveći svjetski proizvođači nafte i plina najavljuju daljnje smanjenje investicija, prodaju imovine, pa i ukidanja radnih mjesta, ali se očekuje da će zadržati razine dividenda koje zahtijevaju investitori

S oko 37 dolara za barel, cijene nafte nalaze se znatno ispod 60 dolara, koliko je potrebno tvrtkama kao što su Total, Statoil i BP da bi uravnotežile svoje bilance, na razinama koje su već oštro smanjene u posljednjih 18 mjeseci, otkako cijene nafte padaju.

Međunarodne naftne tvrtke i u 2016. su prisiljene smanjiti potrošnju, prodati imovinu, rezati radna mjesta i odgoditi projekte budući da cijene nafte ne pokazuju znakove oporavka.

Američki proizvođači Chevron i ConocoPhillips objavili su da planiraju smanjiti svoje proračune za 2016. za četvrtinu. Royal Dutch Shell također je najavio smanjenje potrošnje za dodatnih 5 milijardi dolara ako se nastavi planirano preuzimanje BG Group.

Očekuje se da će globalne naftne i plinske investicije pasti u 2016. na najniže razine u šest godina, na 522 milijarde dolara , nakon pada od 22 posto na 595 milijarde dolara u 2015., pokazuju prognoze konzultantske tvrtke iz Osla Rystad Energy.

'To će biti prvi put od krize na tržištu nafte 1986. da će investicije pasti dvije godine zaredom' , kazao je potpredsjednik za tržišta nafte i plina tvrtke Rystad Energy Bjoernar Tonhaugen za Reuters.

No, uz relativno nizak omjer duga i dioničkog kapitala u sektoru od oko 20 posto i niže, izvori iz industrije tvrde da će se tvrtke još više zaduživati kako bi pokrile manjak prihoda i zaštitile dividende.

Primjerice, Shell nije smanjio svoju dividendu od 1945., a tu tradiciju sadašnja uprava ne želi prekinuti. Ostatak sektora također zazire od smanjenja isplata dioničarima, među kojima su najveći svjetski investicijski i mirovinski fondovi.
Troškovi u industriji će se smanjiti smanjivanjem veličina projekata, promjenom ugovora o opskrbi i korištenjem manje složene tehnologije.

Nakon brzog širenja u prvoj polovici desetljeća, kada su cijene nafte bile iznad 100 dolara za barel, očekuje se da će se tvrtke sada usredotočiti na najprofitabilnije aktivnosti, izjavio je analitičar tvrtke BMO Capital Markets Brendan Warn
'Tvrtke žele smanjiti svoj opseg djelatnosti i povećati one s najvišim prinosima na kapital', kazao je Warn.

Premda je već lani ukinuto nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta u naftnom i plinskom sektoru, i u ovoj se godini može očekivati daljnje smanjenje broja radnih mjesta, kaže Warn.