NAFTNO TRŽIŠTE

Nafta od stotinu dolara po barelu više se ne čini tako nemogućom

19.01.2022 u 22:00

Bionic
Reading

Rast na robnim tržištima ne jenjava od početka godine. Posebice tržište nafte nastavlja cvjetati.

Vrijednost Brenta je premašila 88 dolara za barel nakon sedam godina. Dogodilo se to nakon što su pobunjenici Huti iz Jemena izveli nekoliko prekograničnih napada dronovima u Saudijskoj Arabiji.

Cijene nafte ove su godine porasle za 15 posto, zanemarujući omikron, koji bi mogao osakatiti globalno gospodarstvo, i najavu Kine da će u veljači osloboditi neke od svojih strateških rezervi nafte. Mnogo je onih koji u takvom okruženju - OPEC za sada ne reagira na rast cijena - predviđaju da bi cijene nafte mogle doseći i stotinjak dolara po barelu. Iz samog OPEC-a neidentificirani izvori poručuju kako ih ne bi čudilo da barel u idućim tjednima dosegne troznamenkastu visinu.

  • +25
Nafta Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Kratkotrajna obustava isporuka nafte iz Iraka nadovezala se na probleme proizvođača s povećanjem opskrbe u razdoblju oporavka gospodarstva od pandemijske krize, zbog nedostatnih ulaganja i kašnjenja radova na održavanju polja.

Analitičari u 2022. predviđaju tijesnu opskrbu naftom, dijelom i zato što potražnja ne pokazuje naznake posustajanja, unatoč širenju iznimno zarazne varijante koronavirusa omikron.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u srijedu da bi ponuda nafte u prvom tromjesečju trebala nadmašiti potražnju, ali je upozorila i da su komercijalne zalihe nafte i goriva u zemljama OECD-a na najnižim razinama u sedam godina.