U CILJU NORMALIZACIJE

Nadzorni odbor Uljanika ne želi opozvati Upravu

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 03.09.2018 12:13
  • Objavljeno 03.09.2018 u 12:13
Prosvjed radnika Uljanika

Prosvjed radnika Uljanika

Izvor: Cropix / Autor: Danijel Bartolic / CROPIX

Nadzorni odbor Uljanika smatra da što prije treba uspostaviti likvidnost tvrtke te kako u tom cilju ne treba poduzimati ništa što ne bi pridonijelo normalizaciji, u što ubraja i opoziv uprave, s obzirom da je njen predsjednik Gianni Rossanda dao mandat na raspolaganje

"Društvo se zajedno sa svim povezanim i ovisnim društvima nalazi u dubokoj krizi, opterećeno je štrajkom, te u tim okolnostima nije na dobrobit društva poduzimati radnje koje bi mogle imati daljnje nesagledive posljedice i ne bi mogle doprinijeti normalizaciji stanja, a u takve radnje s obzirom na sve navedene okolnosti nadzorni odbor ubraja i opoziv uprave", jedan je od zaključaka sa sjednice nadzornog odbora Uljanika održane u petak.

U međuvremenu, s obzirom da su im u petak isplaćene plaće za srpanj kada je sjednica nadzornog odbora održana, radnici brodogradilišta Uljanik su okončali osmodnevni štrajk te su od ponedjeljka ponovno na radnim mjestima.

Kako se navodi u priopćenju, na sjednici se raspravljalo o stavljanju mandata na raspolaganje predsjednika uprave Giannija Rossande te člana uprave Denisa Rabara, kao i o činjenici da redovita glavna skupština zakazana za 31. kolovoza nije mogla biti održana zbog nedovoljnog broja pristiglih prijava dioničara za sudjelovanje na sjednici.

Nadzorni odbor je utvrdio da je mandat uprave trajno na raspolaganju nadzornom odboru koji nju ili pojedine članove u svako doba može opozvati, ako za to postoje zakonom propisani važni razlozi.

"Stavljanje mandata na raspolaganje ne može se smatrati ostavkom već činom koji za nadzorni odbor ima učinak prebacivanja odgovornosti na njega za stanje društva", napominje se.

  • +44
  • +41

Radnici Uljanika traže ostavku uprave

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Nadzorni odbor ocjenjuje da je na dobrobit društva, svih njegovih radnika, dobavljača i naručitelja, da se u što je moguće kraćem roku uspostavi likvidnost, nužna za isplatu plaća radnicima i time omogući prekid štrajka i nastavak proizvodnje, a da bi se to moglo postići, "društvo mora imati funkcionalnu i maksimalno angažiranu upravu".

S obzirom da su svi članovi nadzornog odbora u ostavci, nadzorni odbor smatra da je najispravniji izbor novoga nadzorna odbora, koji bi u najkraćem mogućem roku odlučio o imenovanju nove uprave.

Kada je u pitanju izbor novog nadzornog odbora, napominju da su zaprimljene kandidature za članove novog odbora, koje su podnesene na inicijativu sindikata i radnika.

"Nakon detaljnog proučavanja pristiglih kandidatura sa  životopisima dvanaest potencijalnih kandidata, temeljem navoda o njihovim stručnim znanjima i vještinama predložit će se glavnoj skupštini odluka o izboru pet članova nadzornog odbora", poručuje se.

Dodaju da će imena predloženih kandidata kao i njihovi životopisi bit objavljeni uz poziv za navedenu sjednicu glavne skupštine, najkasnije do 5. rujna. 

Na sjednici je prihvaćena i odluka uprave da se nova redovita glavna skupština sazove za 16. listopada ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!