IZLOŽBA ORUŽJA U SPLITU

Na sajmu vojne industrije svi osim Rusa

29.03.2011 u 15:11

Bionic
Reading

U Spaladium areni u Splitu danas je otvoren međunarodni sajam vojne industrije pod nazivom 'Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija (Adriatic Sea Defence& Aerospace Exibition) - ADSA'

Sajam će trajati do 31. ožujka i na njemu nastupa 138 izlagača iz 23 zemlje. Ističemo važnu činjenicu da su na sajmu prisutne 52 tvrtke iz Hrvatske. To je naglasio i Nadan Vidošević u govoru na otvorenju, dodavši da je vojna industrija važan izvoznik i da može biti pokretač ponovnog razvoja hrvatske industrije.

Sajam je organizirala američka specijalizirana tvrtka TNT Productions, a pokrovitelj je Vlada Republike Hrvatske. Manifestaciju je službeno i otvorila predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor koja je došla u pratnji ministra graditeljstva Branka Bačića i ministra obrane Davora Božinovića. Nakon otvorenja uzvanici su obišli sajam, a nakon toga su otišli u ratnu luku Lora na pokaznu vježbu i aeromiting. Pripadnici HRM-a su izveli vježbu kontrole i spašavanja na moru.

Mada je na otvorenju i na pokaznoj vježbi bio prisutan veliki broj domaćih i stranih novinara, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor je dva puta odbila dati izjavu za medije, iako je glasnogovornik Vlade RH Mladen Pavić najavljivao suprotno. Na pokaznoj vježbi i za vrijeme dojmljivog aeromitinga premijerka Kosor se vidljivo dosađivala.

Na sajmu su prisutni svi domaći proizvođači oružja i opreme, primjerice Dok-Ing, Đuro Đaković, HS Product, Adria-Mar, Borovo, a zanimljivo je da su štandove imale čak i prehrambene tvrtke Podravka i Gavrilović. Većina stranih izlagača je iz 18 europskih zemalja, devet je tvrtki iz SAD-a, a prisutni su i izlagači iz Kanade i Izraela. Vrijedi napomenuti da su na sajmu izostali Rusi, uz SAD najveći proizvođači oružja i opreme.