NAJAVA SINDIKATA

Na pomolu štrajk u Hotelima Novi i Adriatica.netu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić najavljuje štrajk u Hotelima Novi, tvrtki čiji je suvlasnik Bruno Orešar, koja se reklamira kao najveći spa u Europi i u koje je navodno uloženo 160 milijuna eura. No zbog financijskih problema, radnike žele prebaciti u novu tvrtku gdje gube sva stečena prava. Andrić najavljuje i štrajk u Adriatica.netu ako u sljedećih nekoliko dana ne bude uplaćena plaća za kolovoz

Unatoč upozorenjima Sindikata, vlasnici Hotela Novi ipak su svojim radnicima otkazali kolektivni ugovor što se u turističkom sektoru dosad još nitko nije usudio učiniti. 'Točno je, vlasnici tvrtke iz Novog Vinodolskog otkazali su kolektivni ugovor što je prvi takav slučaj. I prije su neki prijetili otkazivanjem, primjerice Lukšićeva grupa, ali ovo je prvi put da to netko stvarno i učini. Zaboravili su, međutim, da čak kada ga i otkažu, kolektivni ugovor vrijedi još šest mjeseci. Pa i nakon toga roka radnika štiti nacionalni kolektivni ugovor, koji obavezuje sve poslodavce i ne razlikuje se mnogo od ugovora koji su nekidan poništili. Osim toga, sada s nama ulaze u kolektivni javni spor, intervenirat će razne međunarodne asocijacije, vjerojatna je šteta na bukingu za sljedeću sezonu. A sindikati sada imaju valjan razlog za štrajk, rekao je za Business.hr Eduard Andrić.

Sindikati najavljuju i štrajk uAdriatica.netune stignu li do utorka plaće za kolovoz. Kritična je situacija i u još nekoliko hotelskih kuća. 'Najgore je u crikveničkom Jadranu. Ako se ta tvrtka ne proda za mjesec dana, radnici-vjerovnici pokrenut će zahtjev za stečaj. Jako je loše i u Haludovu na Krku, gdje je ostalo manje od 20 radnika. Teško je i na cijelom otoku Hvaru. Vrboska više nema nijedan hotel, u Jelsi imamo probleme sa strancima, vlasnicima hotela, a u Starigradu Fima ne želi ulagati u Helios. Po novinama se piše samo o Orcu i Sunčanom Hvaru, a tu treba reći da je DORH nakon šest mjeseci rada procijenio kako je dogovor Orca i Vlade zbog problema uknjižbe neprovediv', zaključio je Andrić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi