NEGATIVNI TRENDOVI

Na jesen poskupljuje mlijeko i meso!?

02.08.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Ovotjedna analiza cijena u supermarketima portala Supermarketi.info pokazuje upozoravajući trend rasta cijena

Naime, prema poskupljenjima mlijeka Z'bregov i Cekin filea od pilećih prsa može se iščitati ili da su u varaždinskoj prehrambenoj industriji Vindiji nastupile neke turbulencije, ili nam se sprema opće poskupljenje ovih dviju vrsta namirnica (mesa i mlijeka).

Mlijeko Z'bregov u većini je supermarketa poskupjelo s 4,99 na čak 5,29 kuna, dok je cijena filea od pilećih prsa Cekin skočila i do 59,99 kuna za kilogram.

Nemalo iznenađuje i rast cijene polutvrdog sira. Trend poskupljenja suncokretovog ulja sad se ne vidi samo na Zvijezda ulju, nego i na najjeftinijim primjercima istoga. Suncokretovo ulje je skuplje u prosjeku za 11,57 posto. I cijena češnjaka u rinfuzi porasla je u prosjeku za nevjerojatnih 30,12 posto, u sedam od osam supermarketa, u odnosu na stanje prije 20 dana.

Trend poskupljenja limuna i dalje traje (skuplji je za 7,16 posto u prosjeku). Narančama je, čini se, polako došao kraj sezone, jer im je cijena skočila za 35,37 posto u prosjeku, u sedan od osam supermarketa. Krastavci i rajčica su artikli koji pokazuju i dalje trend pojeftinjenja, što je logično jer je sezona upravo tog povrća, pa treba iskoristiti ovo razdoblje za uživanje u tom povrću dok ga još ima po povoljnim cijenama.

Općenito, indikativno je da je jedinična košarica standardnih proizvoda u prosjeku za 0,59 posto skuplja u odnosu na očitanje cijena prije 20 dana, dok je jedinična košarica nestandardnih proizvoda u prosjeku skuplja za 0,62 posto. Da se zaključiti da postoji lagani trend poskupljenja svih artikala, no vrijeme će pokazati kako će se situacija dalje razvijati. U svakom slučaju, ne miriše na dobro.