PONUDA POSLOVA

Na burzi tisuće građevinara, ali nedostaje kvalificiranih

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.09.2014 10:36
  • Objavljeno 04.09.2014 u 15:58
građevinarstvo

građevinarstvo

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MojPosao/Shutterstock

Iako se na Zavodu za zapošljavanje nalazi 26.000 nezaposlenih radnika građevinske struke, hrvatski poslodavci tvrde da je teško pronaći kvalificirane radnike. Dobrim dijelom to je zato, tvrde, jer je većina kvalificiranih građevinskih radnika već potražila posao u inozemstvu, prvenstveno u Njemačkoj

Do kraja kolovoza 2014. na portalu MojPosao u kategoriji Graditeljstvo, geodezija, geologija objavljeno je 649 oglasa (6 posto više nego u istom razdoblju prošle godine).

Oglasi iz ove kategorije čine pet posto ukupnog broja oglasa na portalu, a najtraženija zanimanja bila su građevinski radnik, diplomirani inženjer građevine te inženjer građevine (projektant).

Prosječna mjesečna placa u kategoriji Graditeljstvo, geodezija, geologija ovisi o tipu vlasništva tvrtke.

Zaposleni u privatnim tvrtkama pretežno u domaćem vlasništvu imaju 20 posto manju prosječnu mjesečnu plaću (5.260 kuna) od kolega zaposlenih u privatnim tvrtkama pretežno u stranom vlasništvu (6.582 kune).

Većina poslodavaca od kandidata traži visoku stručnu spremu (41 posto), a zatim srednju stručnu spremu (39 posto).

Poznavanje stranih jezika zahtijeva 32 posto poslodavaca, a najzastupljeniji je engleski jezik koji se traži u 27 posto oglasa. Poznavanje rada na računalu traži 31 posto poslodavaca.

Većina poslodavaca nudi ugovor na određeno (53 posto) dok njih 52 posto nudi ugovor na neodređeno vrijeme.

Većina poslodavaca od kandidata traži i prethodno radno iskustvo (njih 66 posto) u trajanju tri godine i pet mjeseci dok 34 posto poslodavaca ne traži prethodno radno iskustvo.

Iz ove kategorije izdvajamo sljedeće aktivne oglase:

346686,345739,343121,340753
Tvrtka SENIOR
d.o.o. traži rukovoditelja građevinskih strojeva (m/ž) s dvije godine radnog iskustva za stalni radni odnos. Nije bitno zvanje kandidata, već položen stručni ispit za to zanimanje, a detalje oglasa možete pogledati ovdje

Tvrtka GEODET geodetsko-katastarski poslovi d.o.o. raspisala je natječaj za radno mjesto diplomirani inženjer geodezije – ovlašteni (m/ž) za rad u Puli. Od kandidata se traži trogodišnje radno iskustvo, visoka stručna sprema te poznavanje rada na računalu. Posao se obavlja na terenu i u uredu.

GROMELA CENTAR d.o.o. traži armirača (m/ž) za rad u Zagrebu na određeno vrijeme. Idealan kandidat je stručno osposobljen, discipliniran, a poželjno je znanje tesarskih ili zidarskih radova. Poslodavac nudi mogućnost stalnog zaposlenja, a prijaviti se možete putem oglasa

Ako ste tesar s minimalno tri godine radnog iskustva, možete se prijaviti na oglas tvrtke GROMELA CENTAR d.o.o. Posao podrazumijeva terenski rad, a poželjno je i znanje prosječnog zidara.

Brodarski institut iz Zagreba raspisao je natječaj za dipl. ing. građevinarstva (m/ž). Idealan kandidat ima završenu visoku stručnu spremu iz područja građevinarstva te minimalno četverogodišnje radno iskustvo u projektiranju hidroelektrana. Očekuje se i aktivno znanje engleskog jezika te poznavanje programa AutoCAD-a.

Kandidati koji žele promijeniti posao na razgovoru za posao su manje opterećeni od onih kandidata koji nemaju posao. Zbog toga su ovi drugi u težoj pregovaračkoj poziciji. Rješenje postoji. Ako tražite posao šest ili više mjeseci, unaprijed se pripremite na skeptičnog poslodavca koji bi vam mogao postaviti jedno od ovih pet pitanja.

Nema razloga za strah. Dobro proučite svako pitanje, što se iza njega krije i unaprijed pripremite svoje odgovore kako vas na razgovoru za posao ništa ne bi moglo iznenaditi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!