ELEKTRONIČKA DRAŽBA

Na bubnju imovina TLM Aluminiuma, Impol u niskom startu

01.12.2016 u 15:25

Bionic
Reading

Financijska agencija (Fina) oglasila je dražbu za prodaju cjelokupne imovine TLM Aluminiuma, vrijedne više od 750 milijuna kuna, a ponude će biti primane elektroničkim putem od 7. do 20. veljače sljedeće godine

Ranije je Trgovački sud u Zadru odredio da TLM ne može biti prodan za manje od tri četvrtine cijene, što predstavlja iznos od 565 milijuna kuna

Da TLM ide na bubanj, već je bilo poznato u listopadu, kad je to odlučila sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ana Markač, nakon što je u srpnju Skupština vjerovnika odredila da imovinu treba prodati u cijelosti.

Na prvoj dražbi cijena TLM-a će, dakle, iznositi 565 milijuna kuna. Ako dođe do druge dražbe, tražit će se polovica te cijene, odnosno 376 milijuna kuna, a na trećoj dražbi četvrtina, odnosno 188 milijuna kuna. Ako na prve tri dražbe ne bude zainteresiranih, TLM će biti prodan za jednu kunu. Elektronička javna dražba bit će održana i ako na njoj sudjeluje samo jedan ponuditelj.

Dražba je korak k rješavanju sudbine TLM-a nakon što je u prosincu prošle godine proglašen stečaj te nakon što se Skupština vjerovnika u ožujku ove godine složila s prijedlogom stečajnog upravitelja Branka Morića da se poduzeće iznajmi slovenskom Impolu, koji su na posao vratili tristotinjak ljudi i uložili oko sto milijuna kuna u proizvodnju.

Hoće li biti još interesenta?

Impol, koji s TLM-om ima ugovor o najmu, vrlo je zainteresiran za kupnju. Oni su u tom poduzeću trebali biti do završetka stečaja, a riječ je o godinu i pol dana od ročišta na Trgovačkom sudu 9. ožujka.

Za prodaju TLM-a u cijelosti na tom ročištu bio je i Morić kako bi se izbjegla kupnja samo atraktivnih prostora i strojeva, što je Skupština vjerovnika objeručke prihvatila jer je riječ o rješenju koje zadovoljava sadašnjeg strateškog partnera i zaposlenike. Međutim, još nije poznato hoće li se na natječaj za kupnju TLM-a javiti samo Impol, ili će biti još zainteresiranih kupaca.

Inače, na ročištu u ožujku, kad je odlučeno da će Impol TLM dobiti u najam, utvrđen je dug triju trgovačkih društava tvornice od 1,6 milijardi kuna, od čega je više od 40 milijuna kuna dug radnicima, od kojih je većina potraživanja svrstana u prvi isplatni red. Ako uistinu ostvari svoj naum o kupnji TLM-a, Impol sljedeće godine planira imati 500 zaposlenih u šibenskoj tvornici.