PLAN ZA SPAS ŽELJEZNICA

Na bubanj idu zgrade HŽ-a, Glavni kolodvor se iznajmljuje

10.07.2012 u 21:18

Bionic
Reading

U sklopu najvećeg do sada plana restrukturiranja jedne državne tvrtke, koji je težak 34 milijarde kuna, HŽ će među ostalim, prodati dio nekretnina dok Glavni kolodvor u Zagrebu planiraju iznajmiti

Drugi dio restruktuiranja podrazumijeva prodaju nekretnina tvrtki kćeri koje se nalaze u unutar Holdinga. Tako bi se prodavale nekretnine Željezničkog ugostiteljstva, Željezničke tiskare te servisni centar u Čakovcu i Bjelovaru.

Željeznička tiskara prošle je godine imala gubitak od 1,4 milijun kuna a Željezničko ugostiteljstvo 1,7 milijuna kuna. Osnovna djelatnost tih tvrtki kao što je pružanje usluga i nadalje bi ostalo unutar HŽ-a. Tvornica željezničkih vagona Gredelj podijelia bi se na dva društva - Gradnja vozila i Tehnički servisi. Prema ovom planu privatiziralo bi se društvo Gradnja vozila. Gredelj je u prošloj godini imao gubitak od 85,8 milijuna kuna.


Za dvije godine u privatizaciju idu i HŽ Cargo i Agencija za integralni transport (AGIT). AGIT je, prema financijskim rezultatima, jedna od najuspješnijih tvrtki kćeri HŽ Holdinga. U prošloj godini zabilježila je dobit od 859 tisuća kuna. U stečaj će otići tvrtke Remont i održavanje pruga.

Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza najavio je i da će se u sklopu restruktuiranja ići na potpunu komercijalizaciju zgrade Glavnog kolodvora u Zagrebu: iznajmit će se svi prostori koje tvrtka tamo posjeduje.

Zgrada Glavnog kolodvora u Zagrebu koja se nalazi na Trgu kralja Tomislava 12. uskoro će ponuditi poslovne prostore za iznajmljivanje. Ovo nije prvi put da se o takvoj opciji razgovara, a dio prostora na prizemlju već je iznajmljen za ugostiteljstvo.

'Postoji mogućnost da se iznajme i poslovni prostori na katu, uredi, ali prije toga trebalo bi iseliti korisnike. Činjenica je kako se za metar četvorni po kvadratu za iznajmljivanje ne može dobiti više od 2 eura. Naravno, ako se ne napravi adaptacija', kaže za Jutarnji list izvor iz HŽ-a i dodaje kako i nema previše zainteresiranih. Stručnjaci za nekretnine tvrde kako bi najisplativije, ali najneizglednije bilo komercijalizirati zgradu tako da se preuredi u hotel. Ukoliko se budu iznajmljivali uredi, smatraju, uz adaptaciju bi se moglo dobiti oko 8 do 10 eura po kvadratu. Kada bi se napravila kompletna obnova najam po kvadratu mogao bi stajati čak i 15 eura.