VLADA MORA KRENUTI U REFORME

Mudrinić: 'Hrvati će bolji život tražiti u Srbiji'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.07.2009 13:35
  • Objavljeno 01.07.2009 u 13:04
Ivica Mudrinić

Ivica Mudrinić

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Najproblematičnijim faktorima za poslovanje gospodarstvenici su istaknuli nisku učinkovitost javne uprave, korupciju, poreznu regulativu, neodgovarajuće obrazovanu radnu snagu i pristup financijskim izvorima.

U koliko se hrvatsko gospodarstvo odmah ne preorijentira na proizvodnju i izvozu Hrvatska će izgubiti šansu za brže stope rasta, zaključak je 'Godišnjeg izvješća o konkurentnosti Hrvatske 2008.' koje je danas predstavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost, piše Večernji list.

Najveći problem je pokazala je analiza, što hrvatski izvozni proizvodi danas ostvaruju isti tržišni udjel na tržištu Europske unije kao i prije 10 godina, što jasno pokazuje kako konkurentnost Hrvatske stagnira.

'Mi smo na 0,12 posto udjela od 1999., pa su nam se približile Srbija, Crna Gora i Kosovo koje su u tom periodu tri puta povećali svoj tržišni udio u EU', istakla je članica NVK-a Slavica Singer

Najproblematičnijim faktorima za poslovanje gospodarstvenici su istaknuli nisku učinkovitost javne uprave, korupciju, poreznu regulativu, neodgovarajuće obrazovanu radnu snagu i pristup financijskim izvorima. Uz postojeću razinu korupcije, neutralnost Vlade, stupanj nezavisnosti sudstva te neučinkovitu javnu administraciju u Hrvatskoj se neće moći razvijati poduzetništvo, upozorili su u Vijeću.

Oslonac izvozne konkurentnosti Hrvatske, istaknuto je, čine proizvodi s niskim sadržajem tehnologije i znanja što ne predstavlja budućnost na tržištu EU. Članovi Vijeća suglasni su da aktualna kriza i recesija moraju biti dodatni poticaj da se pod hitno provedu reforme u cijelome društvu.

'Velika uloga javnoga sektora i potrošnje uz porast zaduživanja u generiranju i stimuliranju rasta nije više ni realna ni moguća. Vrijeme je da se neodgodivo usmjeri pažnja na politike koje će osnažiti konkurentnost čime se osigurava održivi ekonomski rast. Za to je potrebna i promjena našeg stava prema odgovornosti u donošenju odluka na svim razinama', rekao je predsjednik NVK-a Darko Marinac

Kao jedina oblast u kojoj su posljednjih 10-ak godina pokrenute reforme je sustav obrazovanja, ali ni to nije dovoljno jer u Hrvatskoj samo trećina mlade populacije završava fakultet, što je dva puta manje od prosjeka EU.

Kao dobar primjer povećanja konkurentnosti istaknute su naše susjedne tranzicijske zemlje.

'Za razliku od nas oni nekog vraga rade. Pošaljimo svoje ljude u Crnu Goru i Tursku neka vide kako su oni uredili svoje kafiće i plaže i podigli turizam. Trenutak je kritičan, vrijeme je za zvona za uzbunu.

Mi od osnivanja vlastite države nismo artikulirali viziju svoje budućnosti. Vrijeme je za promjene jer više nemamo vremena. Izgubit ćemo najpotentniju radnu generaciju ljudi od 30 do 40 godina koja nije aktivno uključena u političke i ekonomske odluke. Ako brodogradnja nije održiva prestanimo u nju ulagati i preusmjerimo te novce u turizam, poljoprivredu, ICT sektor.

Treba imati hrabrosti napraviti takve rezove. Ako ne provedemo reforme najpropulzivniji dio stanovništva mogao bi nam otići u Slovačku, Srbiju, Crnu Goru,... jer ako se ne osvijestimo imat ćemo niži BDP po stanovniku od njih', rekao je Ivica Mudrinić, član Vijeća i predsjednik uprave HT-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi