GORIVO BUDUĆNOSTI

MOL uložio u najveće postrojenje za zeleni vodik u srednjoj i istočnoj Europi

11.04.2024 u 20:05

Bionic
Reading

MOL Grupa je izvijestila u četvrtak da je instalirala postrojenje za proizvodnju zelenog vodika u Szzahalombatti, koje je s kapacitetom od 10 megavata najveće u srednjoj i istočnoj Europi, u što je uložila 22 milijuna eura

Kako su naveli u priopćenju, postrojenje će smanjiti emisije ugljičnog dioksida u njihovoj Rafineriji Dunav za 25.000 tona, a MOL će biti u mogućnosti proizvesti 1.600 tona čistog, ugljično neutralnog „zelenog“ vodika godišnje, što otvara novo poglavlje kompanije u gospodarenju vodikom.

Nova tehnologija postupno će zamijeniti proizvodni proces koji se temelji na prirodnom plinu, a čija upotreba trenutno čini šestinu ukupnih emisija ugljičnog dioksida MOL Grupe. Postrojenje će početi s proizvodnjom u drugoj polovini 2024. godine, a MOL će se koristiti zelenim vodikom prvenstveno u vlastitim pogonima za proizvodnju goriva.

"MOL Grupa dosegla je još jednu prekretnicu: sada možemo proizvoditi zeleni vodik bez proizvodnje stakleničkih plinova. Upotrebom ove tehnologije, u mogućnosti smo ostvariti smanjenje emisija jednako kao da smo preko noći maknuli oko 5.500 automobila s ceste. Zasad naše novo postrojenje za proizvodnju zelenog vodika ima ulogu učiniti MOL-ove industrijske operacije zelenijima, ali u budućnosti će ponuditi rješenja za cijelu industriju i mobilnost temeljenu na vodiku. Nakon Szazhalombatte, primijenit ćemo ovu tehnologiju u druge dvije jedinice za proizvodnju goriva u Grupi kako bismo proces proizvodnje goriva učinili održivijim u svakoj od rafinerija MOL Grupe", rekao je Jozsef Molnar, glavni izvršni direktor MOL Grupe, na svečanosti otvaranja novog postrojenja za proizvodnju zelenog vodika.