PREDANI INI I HRVATSKOJ

MOL u ponudi stekao samo 0,1 posto dionica Ine

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 19.01.2011 19:04
  • Objavljeno 19.01.2011 u 17:30
ina zgrada

ina zgrada

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

'Mi smo dugoročno predani Ini i Hrvatskoj', poručili su iz MOL-a, nakon što su, kao i HANFA objavili danas da je u korist MOL-a na dan 19. siječnja ove godine pohranjeno ukupno 10.082 dionice Ine po ponuđenoj cijeni od 2.800 kuna po dionici

Tih 10.082 dionice Ine predstavlja 0,1 posto dionica Ine.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga - Hanfa u priopćenju za javnost, koje je objavila na svojim internet stranicama, navodi da je na jučer održanoj izvanrednoj sjednici Uprava Hanfe donijela obavijest o pokretanju postupka izvanrednog neposrednog nadzora nad Središnjim klirinško depozitarnim društvom (SKDD), te je 19. siječnja od SKDD-a zaprimila podatke o postupku ponude za kupnju dionica Ine ponuditelja MOL NYRT iz Mađarske.

Pritom iz Hanfe podsjećaju da se, temeljem odredbi Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga, Agencija dužna voditi načelima transparentnosti, izgradnje povjerenja među sudionicima financijskog tržišta i izvješćivanja potrošača. Jednako tako propisano je da će Agencija osigurati brz i ekonomičan pristup svim vrstama informacija koje mogu biti od interesa korisnicima financijskih usluga, investitorima i ostaloj javnosti.

Istodobno Zakonom o tržištu kapitala propisano je da je SKDD dužno na svojim internetskim stranicama objaviti i dnevno obnavljati podatke o korporativnim akcijama koje se rade preko Središnjeg klirinškog depozitarnog društva.

S obzirom da postoji javni interes, Agencija je pozvala SKDD da 'promptno objavi broj dionica koje su pohranjene u korist društva MOL NYRT radi prihvata ponude za dionice društva INA, u skladu sa zakonom, što isti nisu učinili'.

Poštivajući naprijed navedene zakonske odredbe Agencija obavještava javnost da je temeljem otvorenog postupka izvanrednog nadzora nad SKDD-om te uvidom u dostavljene podatke utvrdila da je u korist društva MOL NYRT na dan 19. siječnja 2011. godine pohranjeno ukupno 10.082 dionice INA-e po ponuđenoj cijeni od 2.800 kuna po dionici, navodi se u priopćenju Hanfe.

Mađarski MOL, koji u Ini ima 47,16 posto dionica, je sredinom prosinca prošle godine objavio opću ponudu za kupnju dionica Ine od malih i institucionalnih dioničara, a rok za prihvat te ponude bio je od 15. prosinca prošle do 14. siječnja ove godine.

I MOL je objavio danas da su mu mali dioničari u javnoj ponudi ponudili 10.082 dionice Ine, što je 0,10 posto od ukupnog broja Ininih dionica.

'MOL je danas obavijestio sudionike tržišta kapitala da je primio izvještaj o općoj ponudi objavljenoj 14. prosinca 2010. Prema obavijesti Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), mali dioničari su ponudili 10.082 dionice Ine. Financijski dio transakcije bit će obavljen 31. siječnja 2011. godine', navodi se u priopćenju MOL-a o završetku obračuna rezultata opće ponude za Inine dionice na slobodnom tržištu (free float).

U priopćenju se prenosi i izjava glasnogovornika MOL Grupe Domokosa Szollara da je MOL ispunio svoju obvezu prema zaposlenicima i malim dioničarima Ine dajući im još jednu priliku da realiziraju vrijednost svojih dionica.

'Kao što smo rekli na početku ponude, ništa se neće promijeniti u upravljanju kompanijom ili u našem partnerstvu s hrvatskom državom. Mi smo dugoročno predani Ini i Hrvatskoj', ističe Szollar.

MOL u Ini ima 47,16 posto dionica, a nakon ponude u kojoj mu je pohranjeno 10.082 dionice Ine, svoj bi udio povećao na 47,26 posto dionica Ine.

Nakon što je početkom prosinca MOL najavio da će objaviti ponudu za preuzimanje dionica Ine od malih dioničara, Hanfa je privremeno bila obustavila trgovanje dionicom Ine, a suspenzija je ukinuta 14. prosinca kada je počela i intenzivna trgovina dionicama Ine.

Nakon ukidanja suspenzije mirovinski fondovi su dionicu Ine na Zagrebačkoj burzi počeli kupovati po cijeni od 2.830 kuna, da bi nekoliko dana poslije toga cijena dionice počela rasti. Sredinom siječnja 2011. dosegnula je i svoje rekordne cijene, a tijekom trgovanja 18. siječnja dosegnula je i svoju rekordu razinu od 3.550 kuna po dionici.

Od 14. prosinca prošle godine zaključno s današnjim danom ukupno je na Zagrebačkoj burzi protrgovano 513.860 dionica Ine ili njih oko 5,14 posto, a ukupni je promet dionicom Ine na Burzi u tom razdoblju iznosio 1,54 milijarde kuna.

Ponuda MOL-a bila je usmjerena na 800.910 dionica institucionalnih i malih dioničara ili na nešto više od 8 posto Ininih dionica.

Temeljni kapital Ine podijeljen je na deset milijuna dionica, a dva najveća dioničara su mađarski MOL koji ima udjel od 47,16 posto, te hrvatska Vlada sa 44,84 posto.

Po posljednjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD), važećim za uredovni dan 18. siječnja, AZ obvezni mirovinski fond ima 201.444 dionica Ine, što je udio od 2,01 posto i time je na trećem mjestu među deset vodećih dioničara Ine.

Na četvrtom je mjestu skrbnički račun PBZ-a na kojem je 93.589 dionica ili 0,94 posto, a mediji špekuliraju kako na tom skrbničkom računu dionice Ine prikuplja nepoznati ulagač.

Na petom je mjestu Raiffaisen obvezni mirovinski fond koji ima 80.000 dionica ili 0,80 posto, na šestom PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond sa 59.330 dionica ili 0,59 posto, a na sedmom Erste plavi obvezni mirovinski fond sa 45.872 dionice ili 0,46 posto.

Tako četiri obvezna mirovinska fonda imaju ukupno 3,86 posto od ukupnog broja dionica Ine, a pridoda li im se i deseti s liste, AZ Profit dobrovoljni mirovinski fond, ukupno imaju 3,97 posto dionica Ine.

Mađarski MOL je strateški partner Ine od srpnja 2003. kada je hrvatska Vlada prodala MOL-u 25 posto plus jednu dionicu Ine za 505 milijuna dolara.

Najveći pojedinačni dioničar Ine MOL je postao u jesen 2008. Naime, početkom rujna 2008. MOL je objavio dobrovoljnu javnu ponudu za preuzimanje Ine po cijeni od 2.800 kuna po dionici, a njegova se ponuda odnosila na sve dionice Ine koje nisu bile u vlasništvu MOL-a i hrvatske Vlade. Ponudu MOL-a tada je prihvatilo gotovo 27 tisuća dioničara, a MOL je tako preuzeo više 2,2 milijuna dionica Ine, ili 22,15 posto dionica Ine i došao do 47,16 posto dionica Ine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi