MINISTAR TURIZMA:

'Moguće je da ove sezone zaradimo više nego lani'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2012 15:34
  • Objavljeno 09.05.2012 u 15:26
Veljko Ostojić, ministarstvo turizma

Veljko Ostojić, ministarstvo turizma

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Turistička predsezona u Hrvatskoj prolazi bez neugodnih iznenađenja i očekivano dobro, gotovo sve jadranske županije bilježe poraste, neke i dvoznamenkaste u odnosu na prošlu godinu, a obećavajuće stanje bukinga za sezonu i posezonu, ako se ništa nepredviđeno ne dogodi, vodi ka očekivanju dobre turističke godine s mogućim boljim financijskim efektima od lanjske ili od oko 7 milijardi eura

Tim je riječima trenutno i predstojeće stanje ove godine u hrvatskom turizmu opisao ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Veljko Ostojić na današnjim sjednicama Turističkog vijeća i Sabora HTZ-a.

Optimizam za nastavak sezone 'ulijevaju', kako je kazao ministar, i dobre najave s najjačih emitivnih tržišta poput Njemačke, Austrije, Nizozemske, Poljske, Slovenije i drugih.

Kazavši da je turizam jedan od rijetkih 'svijetlih' sektora u hrvatskom gospodarstvu, ministar je pozvao sve u turizmu da maksimalno koncentrirano odrade ostatak ove turističke godine kako bi i konačni rezultati bili odgovarajući.

Tome će pridonijeti, i već pridonose, mjere udruženog oglašavanja javnog i privatnog turističkog sektora čija je ukupna vrijednost ove godine 115 milijuna kuna

Te su mjere dobar generator za povećanje turističkog prometa te će se za iduću godinu nacrt tih mjera predstaviti već u srpnju ove godine kako bi se partneri za njih mogli i bolje pripremiti, najavio je ministar.

Zajedno sa v.d. direktorom Glavnog ureda HTZ-a Nikom Bulićem najavio je i da će polovicom srpnja biti dovršen prijedlog operativno-marketing plana rada HTZ-a za 2013. za što su angažirane konzalting tvrtke THR iz Barcelone i Horwath Consulting iz Zagreba, a vrijednost posla je blizu 80 tisuća eura.

Turističko vijeće i Sabor HTZ prihvatili su i izvješće o ostvarenju Programa rada HTZ-a za 2011. s financijskim izvješćem, kao i izvješće Nadzornog odbora HTZ-a o obavljenom nadzoru nad poslovanjem HTZ-a kojim je utvrđeno da nije bilo nikakvih nepravilnosti.

Prihvaćeni su i prijedlozi savjeta za potpore projektima i manifestacijama te za sufinanciranjem kulturno-turističkih prizvoda za ovu godinu, po kojima će odabrana 132 kandidirana projekta i manifestacija (od ukupno pristiglih 208 na natječaj) dobiti od HTZ-a ukupno 1,37 milijuna kuna, dok će odabrane 83 kulturno-turističke inicijative (od ukupno pristiglih 245) HTZ sufinancirati s ukupno 1,25 milijuna kuna.

Na Turističkom vijeću istaknuti su i neki problemi koji bi mogli omesti poslovanje turističkih tvrtki u ovoj sezoni, posebno putničkih agencija, koje su po riječima člana Vijeća i predsjednika UHPA-e Boris Žgombe, dobile tzv. stop buking od nekih hotelskih kuća za srpanj i kolovoz kada je u Hrvatskoj više individualnih, a manje turista koji dolaze organizirano, ali taj bi dio, kako očekuje, agencije mogle nadoknaditi već u rujnu za što su aranžmane već sada gotovo rasprodale.

Član Vijeća Drago Ružić upozorio je na slabo poznavanje internet marketinga u sustavu turističkih zajednica, što je utvrdio temeljem online ankete provedene krajem travnja na koju se neke turističke zajednice nisu ni odazvale.

Na to je ministar Ostojić kazao da se od HTZ-a ne može samo uzimati novac nego da te zajednice imaju i obveze koje, ako ne ispunjavaju, same sebe eliminiraju iz sustava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi