Global Children's Designathonu Zagreb

Mladi pokretači promjena na Global Children's Designathonu Zagreb inovativnim idejama pokazali put prema boljoj budućnosti

20.11.2019 u 10:25

Bionic
Reading

Zagreb je prošle subote, 16. studenog 2019. godine, već četvrtu godinu zaredom bio domaćin Global Children's Designathona, paralelno s 40 svjetskih gradova, od Montreala, San Josea i Bogote, preko Barcelone, Amsterdama i Istanbula, do Johannesburga, Pekinga i Melbournea.

Radi se o afirmiranoj inicijativi koju je 2014. godine u Nizozemskoj pokrenula udruga Designathon Works. Inicijativa se temelji na jedinstvenoj Designathon metodologiji koja kombinacijom Design Thinkinga s elementima Maker pokreta potiče kreativnost i kritičko razmišljanje osnovnoškolaca te razvija njihovu tehnološku pismenost i sposobnost suradnje s drugima. Pritom ih upoznaje sa stvarnim svjetskim problemima, a sve to s ciljem spremnosti na aktivno sudjelovanje u dizajniranju bolje budućnosti svijeta i zauzimanja uloga pokretača promjena.

S godinama se inicijativa proširila na 6 kontinenata te doprla do više od 30.000 djece koja su sudjelovala na Designathon radionicama. Metodologija je prepoznata na globalnoj razini. Proglašena je jednim od 29 Expo Live naj-inovatora. Expo Live je program partnerstava i inovacija lansiran od strane Expo 2020 Dubai, kojem je cilj pomoći financirati, akcelerirati i promovirati kreativne projekte koji će poboljšati uvjete života i očuvati planet. Također je istaknuta i od strane HundrED-a kao jedna od 100 najutjecajnih svjetskih edukacija u području održivosti uopće.

Unatoč kiši, u zagrebačkom HUB385 od jutra je na Global Children’s Designathonu vladala pozitivna atmosfera, jer se 32 djece u dobi 7-12 godina okupilo s ciljem da promijene svijet. Radili su istovremeno s 1200 vršnjaka u 40 država svijeta, svi okupljeni oko ovogodišnje teme: “Hrana i klimatske promjene”, koja u sebi objedinjuje nekoliko UN Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Cjelodnevna Designathon radionica započela je upoznavanjem sudionika s temom, vezom između hrane i problema gladi s utjecajem na klimatske promjene i okoliš, kroz zajedničku diskusiju te multimedijski sadržaj. Zatim su djeca, podijeljena u timove, prionula ponuditi svoja rješenja na pitanje "Kako bismo mogli osigurati dovoljno hrane za sve i pritom biti odgovorni prema našoj Zemlji?". Nakon razrade i skiciranja ideja, uslijedila je izrada prototipova pomoću različitih tehničkih komponenti: mini elektro-motora, LED lampica, propelera, senzora te drugih alata i recikliranih materijala. Kroz radionicu, vodili su ih stručni mentori: Mateja Bašić (odgajateljica), Teo Drempetić Čonkić (dizajner), Sanja Novak (stručna suradnica u Upravi za znanost i tehnologiju, MZO), Jelena Petrović (defektolog), Petra Počanić (WWF Adria) i Petra Ravlić (CX konzultantica / design thinker).

Na kraju dana, djeca sudionici svoja rješenja ponosno su prezentirala stručnjacima, roditeljima i ostalim uzvanicima. Među kreativnim te inovativnim rješenjima bila su i: „Polje pod zemljom“ – prijedlog za rješavanje problema nedostatka tla sadnjom biljaka ispod razine zemlje, koje bi se navodnjavalo pomoću kišnice, a energiju dobivalo pomoću solarnih pločapostavljenih iznad površine; „Spas biljkama“ – inicijativa koja odgovara na isti problem pomoću građevine-stroja u kojoj se nalaze biljke (svojevrsna mehanizirana stambena zgrada za biljke), koja koristi sunčevu energiju, a ljude se na sađenje i održavanje biljaka dodatno motivira kroz pripadajuću mobilnu aplikaciju; „NED“ – automat kojim bi se rješavao problem gladi, i to na način da bi skupljanjem neiskorištene hrane od kuće do kuće, tj. od restorana do restorana, odvajao potencijalno upotrebljivu hranu od otpada te je upakiranu odvozio potrebitima.

  • +8
Global Children's Designathonu Zagreb 2019. Izvor: Promo fotografije / Autor: Tea Gabud

Svi su timovi nakon prezentacije dobili konstruktivne komentare od stručnog žirija kojeg su ove godine činili: g. Boris Jokić, poznati hrvatski psiholog i doktor na području obrazovnih znanosti, gđa. Kornelija Benyovsky Šoštarić, dugogodišnja voditeljica i urednica TV emisije 'Vrtlarica' te autorica knjige 'Zdravlje iz organskog vrta' i Nik Oroši, poduzetnik, vlasnik Eliscaffea i četverostruki Croatian Barista Champion.

2. Global Children's Designathon 2019 u Zagrebu zasigurno ne bi bilo moguće ovako uspješno realizirati bez pomoći partnera koji su prepoznali vrijednost ovog projekta: zlatni partner Signify, srebrni partner Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, te ostali partneri projekta – Cerovski Print Boutique, Esplanade Hotel, HUB385, Lidl, Planetopija, Radenska Adriatic i WWF Adria.

Lokalni Designathon Works Hrvatska tim, u suradnji s Međunarodnom komorom mladih Zagreb, domaćin je ove zanimljive inicijative. U pripremi je i nova Designathon radionica, a za više informacija moguće je prijaviti se direktno na petra@designathon.nl ili se preko Facebook stranice javiti organizatorima (Designathon Works Hrvatska).