PRITIŠĆU MIROVINE

Minus u proračunu duplo veći od planiranog

ivan šuker, smijeh

ivan šuker, smijeh

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matić/Cropic

Deficit proračuna za prvih pet mjeseci popeo se na 6,91 milijardi kuna, saznaje SEEbiz.eu iz Ministarstva financija. Plan za 2010. predviđa ukupni deficit na razini od 8,6 milijardi kuna, što znači da smo u samo pet mjeseci došli na razinu od 80,34 posto predviđenog deficita. Za mirovine je proračun izdvojio 6,8 milijardi kuna, a za zdravstvo 1,1 milijardu kuna

Ministarstvo je prikupilo u državnu blagajnu ukupno 43,5 milijardi kuna, što je mali pad od 1,2 posto, odnosno 506,5 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje lani. Zasad je ostvareno oko 38,5 posto planiranih prihoda za 2010. godinu. Prihodi od doprinosa su pali za 4,9 posto, odnosno za 805 milijuna kuna su manji nego lani, a prihodi od PDV-a su narasli za 2,4 posto, odnosno za 330,8 milijuna kuna.

Rashodi su narasli za 1,1 milijardu kuna u odnosu na 2009, pa su za prvih pet mjeseci iznose 50,4 milijarde kuna. U strukturi rashoda većina ih je smanjena, pa su pali troškovi za zaposlene, materijalni i financijski rashodi te subvencije, a narasli su socijalni transferi i mirovine. Za mirovine je izdvojeno 435 milijuna kuna više nego lani, porodiljne naknade su narasle za 86,2 milijuna kuna te naknade za nezaposlene za 215,8 milijuna kuna.

Subvencije su iznosile ukupno 3,1 milijardu kuna, a manje su nego lani za 75,6 milijuna kuna. Dok su subvencije poljoprivredi rasle, brodogradnja je dobila 145,3 milijuna kuna više nego lani.

Od doprinosa za mirovinsko osiguranje prikupljeno je 7,8 milijardi kuna, a u prvih pet mjeseci je za isplatu mirovina izdvojeno čak 14,6 milijardu kuna. Od početka godine iz proračuna je izdvojeno 6,8 milijardi kuna, kako bi se osigurale mirovine, a do kraja godine ćemo iz poreznih prihoda izdvojiti oko 17 milijardi kuna.

Ipak u Ministarstvu upozoravaju da je nužno zaustaviti prijevremeni odlazak u mirovinu, odnosno penalizirati ga jer je ovakav sustav neodrživ. Uskoro će se, saznaje SEEbiz.eu, osnovati Radna skupina čija će zadaća biti riješiti gorući problem koji opterećuje državne financije. Lani je u mirovinu otišlo 40.000 Hrvata.

Zdravstveni sustav ukupno je potrošio 8,3 milijarde kuna, a kroz doprinose za zdravstveno osiguranje prikupljeno je 7,2 milijarde kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi