AFRIČKA SVINJSKA KUGA

Kreće isplata pomoći proizvođačima kojima su eutanazirane svinje

08.08.2023 u 20:00

Bionic
Reading

Isplata pomoći proizvođačima kojima su eutanazirane svinje trebala bi krenuti idućega tjedna, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Vinkovcima, navodeći kako je do sada zbog afričke svinjske kuge eutanizirano gotovo 4000 svinja s oko 340 OPG-ova

Program pomoći jučer je usvojen na sjednici Vlade i mislim da ćemo s isplatama krenuti u drugoj polovici idućega tjedna, izjavila je Vučković nakon sastanka na kojem se razgovaralo o stanju u svinjogojstvu uslijed pojave afričke svinjske kuge.

Sudjelovali su predstavnici državnog inspektorata, civilne zaštite, jedinica lokalne i regionalne samouprave, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatskog veterinarskog instituta, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te stočarskih udruženja.

"Činimo sve da suzbijemo bolest. Veterinari i nacionalni veterinarski sustav rade najbolje što mogu i po pravilima struke", rekla je Vučković.

Žarište bolesti prema njezinim riječima i dalje je na jugu Vukovarsko-srijemske županije dok je na području Brodsko-posavske županije ona prisutna u Sikirevcima i Gundincima.

Glavno načelo kojeg se treba pridržavati kako se bolest ne bi dalje širila je pridržavanje visokog stupnja biosigurnosnih mjera, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić.

Bitno je da nema širenja bolesti sa zaraženih područja, ustvrdio je.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić najavio je kako će se i za prerađivače tražiti sredstva kako bi proizvodnja opstala.

"Danas smo htjeli čuti je li moguća relaksacija u smislu da cijela županija ne bude zona u kojoj se ne može prometovati svinjama i sirovim mesom. Postoji mogućnost, međutim moramo ispuniti uvjete koji su strogo propisani i vjerujem da ćemo ih uspjeti ispuniti", kazao je Dekanić.

Najavio je radionicu za proizvođače i prerađivačima mesnih proizvoda, kako bi im se pojasnili uvjeti proizvodnje.

"Inzistirao sam da administrativne granice županije ne mogu biti i granice provedbe mjera, jer imamo imamo neka mjesta koja su udaljena 50 kilometara od zaraze i nisu zaražena, ali su unutar županije, a neka izvan županije nisu u posebnim mjerama, a udaljena su par kilometara od granica Vukovarsko-srijemske županije", rekao je Dekanić.

Tijekom sastanka moglo se čuti i kako je trenutačno najveći problem što sa zdravim svinjama na području obuhvaćenim mjerama protiv afričke svinjske kuge.

Još uvijek nema konkretnog odgovora klaoničara kada će ih preuzeti, a svinje su sve teže i opasnost su za gospodarstva te dodatni trošak za svinjogojce.