slučaj franak

Ministarstvo financija: Nećemo komentirati odluku Visokog trgovačkog suda, učinak će biti vidljiv

23.07.2018 u 20:13

Bionic
Reading

Ministarstvo financija mišljenja je da će učinak odluke Visokog trgovačkog suda u 'slučaju franak' biti vidljiv prilikom odlučivanja u pojedinačnim sudskim predmetima cijeneći konkretne činjenice svakog pojedinog slučaja, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo

Ministarstvo financija je, naime, priopćenjem objavljenim na svojim mrežnim stranicama reagiralo na "različita navodna priopćenja Ministarstva financija i interpretacije istih" koja su se pojavila u medijima, a nakon objave presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske od 14. lipnja ove godine.

"Vezano za objavu odluke Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske od 14. lipnja 2018. u 'slučaju franak' kojom je potvrđena presuda Trgovačkog suda u Zagrebu da su tužene banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita zaključujući ugovore o kreditima s ništetnom ugovornom odredbom na način da je ugovorena valuta uz koju je vezana glavnica švicarski franak, mišljenja smo da će njezin učinak biti vidljiv prilikom odlučivanja u pojedinačnim sudskim predmetima cijeneći konkretne činjenice svakog pojedinog slučaja", ističu iz Ministarstva.

"Slijedom toga, iznošenje bilo kakvog komentara ili stava moglo bi biti smatrano utjecajem, odnosno štoviše i pritiskom na samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj stoga Ministarstvo financija neće komentirati učinke objavljenje odluke, ali niti bilo kakve daljnje korake koji će se poduzimati u odnosu na predmetnu odluku", zaključuje se u priopćenju.

Trgovački sud u Zagrebu je u srpnju 2013. presudio u korist Saveza udruga za zaštitu potrošača Potrošač koji je zbog kredita u "švicarcima" tužio osam banaka. Trgovački sud je tada presudio da je osam tuženih banaka ugovaralo nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o valutnoj klauzuli CHF te nepoštenu i zbog toga ništetnu ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u svim potrošačkim ugovorima o kreditu ugovorenim između 10. rujna 2003. i 31. prosinca 2008. godine.

  • +4
Novac kune Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Banke su se na tu presudu žalile, ali Visoki trgovački sud odbio je njihove žalbe i potvrdio presudu Trgovačkog suda.

Visoki trgovački sud je tu presudu objavio prije desetak dana, nakon čega su se pojavile različite interpretacije među ostalim i vezano uz to da li se odluka odnosi i na građane koji su konvertirali kredite vezane uz franak.

Udruga Franak preporučila članovima pokretanje sudskih postupaka protiv banaka

Naime, čelnici Udruge Franak preporučili su svojim članovima i svima drugima koji su oštećeni kreditima u švicarskim francima pokretanje privatnih tužbi protiv banaka, a smatraju i da dužnici koji su konvertirali kredite imaju pravo na tužbu.

"'Konvertirani' dužnici imaju pravo na tužbu, međutim postoji pravno pitanje hoće li oni uistinu dobiti obeštećenje zbog toga jer će se banke svakako pozivati na konverziju i u svojim će podnescima govoriti kako smo mi konverzijom odustali od tužbi. Međutim, to nije tako zakonski propisano, nego će se banke tako braniti i na kraju će to završiti na Vrhovnom sudu", ocijenio je na konferenciji za novinare održanoj 13. srpnja istaknutiji član Udruge Franak i saborski zastupnik Goran Aleksić.

HUB i RBA smatraju da se presuda VTS-a ne odnosi na konvertirane kredite

Hrvatska udruga banaka (HUB) i Raiffeisenbank Austria (RBA) prije desetak dana objavile su, pak, kako smatraju da se presuda Visokog trgovačkog suda u dijelu ništetnosti valutne klauzule kod kredita u švicarskim francima, ne odnosi na kredite koji su konvertirani.

"Zbog dosadašnjih interpretacija presude Visokog trgovačkog suda u predmetu tužitelja Potrošač - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača protiv osam tuženih banaka vezano za valutnu klauzulu uz CHF, Hrvatska udruga banaka ističe da na sudovima ostaje ocjenjivati značaj i pravni doseg navedene presude, posebice ako se ima u vidu da nije iscrpljen ni pravni put u sudskom odlučivanju u navedenom predmetu", smatraju u HUB-u.

Dodali su kako HUB zauzima stajalište da se presuda Visokog trgovačkog suda u dijelu ništetnosti valutne klauzule u CHF-u ne odnosi i nema utjecaj na kredite koji su konvertirani temeljem izmjena zakona iz 2015. godine.

"Naime, konverzijom koja je temeljem navedenih zakonskih izmjena provedena isključivo na trošak banaka, već je izjednačena pozicija korisnika CHF kredita s onima koji su kredite podizali uz valutnu klauzulu u eurima", naveli su iz HUB-a.