siva lista

Ministarstvo financija: Dodatni nadzor FATF-a ne znači da se u Hrvatskoj pere novac

24.06.2023 u 16:20

Bionic
Reading

Ministarstvo financija poručilo je u subotu kako dodatni nadzor organizacije FATF-a ne znači da je Hrvatska visokorizična zemlja za pranje novca ili financiranja terorizma jer će nadležna tijela ispuniti sve planirane mjere kako bi se nastavio proces jačanja mehanizama sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma.

Ministarstvo je reagiralo na medijske napise o ocjenama FATF-a (Globalne organizacije za praćenje usklađenosti s međunarodnim standardima na području sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma) o Hrvatskoj.

Stavljanje pod dodatni nadzor, tzv. sivu listu, ne znači da je Hrvatska postala visokorizična zemlja, već se Hrvatska obvezuje time FATF-u da će aktivno surađivati i brzo provesti pojedine mjere unutar dogovorenih vremenskih okvira, naglašava Ministarstvo i dodaje kako su očekivanja za Hrvatsku bila pozitivna jer je na plenarnoj sjednici konstatiran napredak u brojnim područjima.

Ministarstvo podsjeća kako je na nedavnpj plenarnoj sjednici FATF-a u Parizu prihvaćen Akcijski plan o preostalim mjerama koje Hrvatska treba ispuniti na području daljnjeg jačanja sustava sprječavanja pranja novca. Naglašava kako je kako je FATF objavio izjavu kojom je identificirao Hrvatsku kao državu koja aktivno surađuje na rješavanju strateških nedostataka u svojem sustavu za sprječavanje pranja novca, financiranja terorizma i proliferacije.

Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Napominje i kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dovršava prijedlog Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja, koji će se uskoro naći na sjednici Vlade i biti upućen u daljnju proceduru. Ministarstvo navodi kako su preostale mjere koje će Hrvatska ispuniti u slijedećih 15 mjeseci: dovršetak Nacionalne procjene rizika od pranja novca i financiranja terorizma, povećanje broja zaposlenika u Uredu za sprječavanje pranja novca, nastavak poboljšavanje kaznenog progona pranja novca i primjene mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom, sustavno otkrivanje i istraživanje financiranja terorizma, uspostava učinkovitog sustava za provedbu međunarodnih mjera ograničavanja, te aktivnosti na području sprječavanje zlouporabe neprofitnih organizacija za financiranje terorizma.

Hrvatska se, ističe, pred FATF-om obvezala na najvišoj političkoj razini na nastavak unaprjeđivanja sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u čemu ima punu potporu Europske komisije, MONEYVAL -a i FATF-a. "Hrvatska je u posljednjih 15 mjeseci uspješno ispunila 2/3 mjera, odnosno 44 od ukupno 61 mjere, proizašlih iz izvješća Odbora Vijeća Europe MONEYVAL-a", napominje Ministarstvo.

Dodaje kako glede tog pitanja postoji visoka politička potpora jačanju sustava; nadzorne i preventivne aktivnosti; financijsko-obavještajna analitika; kazneni progon pranja novca i financiranja terorizma; osiguranje oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom i sprječavanje zloupotrebe pravnih osoba za pranje novca i financiranje terorizma.