SPOR OKO ZADRUGE

Milanović se našalio s Raiffeisenom: Oni iz Klagenfurta vole more

17.09.2015 u 12:37

Bionic
Reading

Prihvaćanjem amandmana na Zakon o potrošačkom kreditiranju, Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila prijedlog rješenja za građane koji su uzimali zajmove od austrijske Raiffeisen kreditne zadruge, koja je najavila postupak ocjene ustavnosti toga

Prema riječima ministra pravosuđa Orsata Miljenića, činjenica je da su građani bili naivni i ulazili u nešto što se pokazalo vrlo loše za njih. No, s druge strane je činjenica i 'da u ovoj zemlji nitko nije reagirao na bezbrojne posrednike koji su poticali i nagovarali građane da uđu u takve zajmove'.

Također, ističe Miljanić, upitno je gdje su sklapani ti ugovori, kao i činjenica da je ugovarana nadležnost austrijskih sudova, ali i hrvatskih.

Miljenić je kazao kako su hrvatski sudovi 'zauzeli stav da su posve nenadležni za te stvari, što je u potpunosti u suprotnosti s odredbama o zaštiti potrošača, jer on može odabrati sud prema svojem prebivalištu'.

'Sada izričito kažemo da su za to nadležni naši sudovi i oni neće moći reći da nisu nadležni, čime dajemo ljudima mogućnost da štite svoj pravni interes. Također, kaže se i da su ugovori koji su sklopljeni s osobama koje nisu imale za to ovlaštenje u Republici Hrvatskoj ništetni, ako su sklopljeni u Hrvatskoj, jer ne možemo dozvoliti da netko u ovoj zemlji sklapa takve ugovore, a da nema ovlaštenje HNB-a', kazao je Miljanić. Pritom je dodao kako će, u slučaju da se ništetnost dokaže, oni koji su takve zajmove primili morati ih vratiti, ali da se barem 'ljudima daje mogućnost da ništetnost dokazuju'.

Treća mjera koja se predlaže je da se do dovršetka postupaka o eventualnoj ništetnosti sudovima nalaže zaustavljanje ovršnih postupaka u tim slučajevima, a takvih je trenutno oko 1.800. Naime, pojasnio je Miljanić, takve su zajmove dizali ljudi koji nisu imali kreditnu sposobnost, a samo je bilo važno da imaju nekretninu na dobrom mjestu.

Na to je predsjednik Vlade Zoran Milanović naglasio kako se tu uglavnom radi o 'nekretnine na jako zgodnim područjima'. 'Nisu na područjima od posebne državne skrbi, nego na područjima od posebnog položaja uz more', kazao je Milanović te dodao kako 'oni iz Klagenfurta vole more'

Raiffeisen Štajerska najavljuje postupak ocjene ustavnosti

Raiffeisen bankarska grupacija Štajerske u četvrtak je priopćila da amandmane Vlade na Zakon o potrošačkom kreditiranju smatra zadiranjem države u ugovornu volju stranaka, te će pokrenuti postupak radi ocjene njihove usklađenosti s Ustavom RH i europskom pravnom stečevinom.

Banke članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske hrvatskim su građanima odobrile ukupno 3.000 kredita u Austriji, čija se vrijednost prema zadnjim podacima procjenjuje na 265 milijuna eura ili dvije milijarde kuna. Ti krediti su bili znatno povoljniji od onih koji su tada bili na hrvatskom bankarskom tržištu, navode iz te bankarske grupacije.

Kako pojašnjavaju, dok je tadašnja prosječna ugovorena kamata u Hrvatskoj iznosila do 10 posto, sa zateznom kamatom oko 15 posto, Austrijska Raiffeisen bankarska grupacija hrvatskim je građanima odobravala kredite uz ugovorene kamate oko 8 posto i zateznu kamatu od 5 posto

'Ti su ugovori tada predstavljali najpovoljniju opciju za mnoge građane, što potvrđuje i velik broj zadovoljnih korisnika koji uredno otplaćuju svoje kredite. Prilikom uzimanja tih kredita, građani su kao sredstvo osiguranja zalagali svoje nekretnine u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Zbog svega toga, ne može se takve ugovore proglašavati lihvarskima', stoji u njihovu priopćenju.

Kako se dalje ističe, problemi su se pojavili s ekonomskom krizom, kada zbog teške financijske situacije neki korisnici kredita više nisu bili u mogućnosti redovno otplaćivati rate, uslijed čega su tekle kamate, što je rezultiralo time da su neke nekretnine ovršene.

Deložacije, odnosno ovrhe su dosad provedene u 70 slučaja, što čini 2 posto od ukupnog broja korisnika kredita, navode iz te grupacije.

Zbog nemogućnosti ispunjavanja svojih financijskih obaveza, neki su se građani odlučili i na tužbe za ništetnost ugovora. Hrvatska sudska praksa te je tužbe držala neutemeljenima, čime su korisnici kredita samo zapadali u težu financijsku situaciju zbog visokih sudskih troškova, navodi se dalje.

'Bez obzira na sudsku praksu koja je dosad bila u korist banaka, ministar pravosuđa Orsat Miljenić jučer je nedvosmisleno izjavio kako se posuđeni novac mora vratiti, bez obzira na krajnji ishod tužbi za ništetnost. Raiffeisen bankarska grupacija Štajerske predložene amandmane Vlade RH na Zakon o potrošačkom kreditiranju smatra zadiranjem države u ugovornu volju stranaka, te će u slučaju da isti budu prihvaćeni, pokrenuti postupak radi ocjene njihove usklađenosti s Ustavom RH i europskom pravnom stečevinom', navodi se u priopćenju.

Iz Raiffeisen bankarske grupacija Štajerske još navode da su izdavali hrvatskim državljanima na teritoriju Republike Austrije austrijske kredite, što je predstavljalo regularno i uobičajeno bankovno poslovanje po svim austrijskim i hrvatskim zakonima. Članice Raiffeisen bankarske grupacije imaju razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se nalaze hrvatski korisnici kredita i čine sve u svojoj moći da u otvorenoj komunikaciji sa svojim hrvatskim klijentima nađu konstruktivna rješenja na obostranu korist, zaključuje se u priopćenju.