INA I PPD KAO SPAS

Milanović i Vrdoljak danas u kutinskoj Petrokemiji

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak posjetit će kutinsku Petrokemiju. Sastat će se s predstavnicima tvrtke te obići proizvodni pogon

Premijer Milanović s ministrom Vrdoljakom dolazi u Petrokemiju dva tjedna nakon krize s blokadom računa, zbog koje je sindikat zaprijetio prekidom isporuke mineralnih gnojiva. To se ipak nije dogodilo, jer je Uprava HPB-u platila 12 milijuna kuna na ime duga jednog od kupaca Petrokemije. Tvornica je nastavili s radom, a sindikalni povjerenik Željko Klaus poručio:

'Sindikati neće poduzimati one akcije koje smo u svojim planovima zamislili. Nastavljamo dalje raditi', rekao je Klaus nakon deblokade računa tvrtke. Ministarstvo gospodarstva je netom prije neshvatljivim ocijenilo potez banke u trenutku kada Vlada u Petrokemiji provodi restrukturiranje i privatizaciju kako bi sačuvala proizvodnju i radna mjesta. Da je u interesu tisuću Petrokemijinih radnika, ali i cijele Kutine nužno naći dugoročno rješenje apelirao je i gradonačelnik Andrija Rudić

'Upozoravam da Kutina već predugo stresno živi i da se trebaju donijeti odluke koje će dugorošnije riješiti pitanje ove strateške hrvatske industrije. I naravno s njom i grada Kutine', rekao je Rudić.

Iz Sisačko-moslavačke županije, pak, očekuju da se iz Vlade odazovu pozivu na tematsku sjednicu županijske skupštine o budućnosti Petrokemije, što je zasigurno tema razgovora premijera i resornog ministra s Upravom tvrtke.

Inače, kao potencijalni strateški ulagači u Petrokemiju spominju se njezini dobavljači plina - Prvo plinarsko društvo (PPD) i Ina - kojima kutinska tvornica umjetnog gnojvia duguje oko 300 milijuna kuna. Oni bi svoja potraživanja u Petrokemiji pretvorili u udjele koji zajednički ne bi premašili više od 50 posto u vlasništvu te tvrtke. To bi trebalo biti zaključeno navodno do lipnja.