activision Blizzard

Microsoft za 68 milijardi dolara u gotovini preuzima studio koji je stvorio Call of Duty, imaju velike planove za metaverse

18.01.2022 u 15:13

Bionic
Reading

Microsoft je odlučio preuzeti Activision Blizzard, izdavački studio iza kojeg stoje naslovi poput Call of Dutyja, Wacrafta i Starcrafta, Candy Crusha te Diabla. Najveće je to preuzimanje u 46-godišnjoj povijesti Microsofta, a za Activision je pristao platiti 68,7 milijardi dolara u gotovini

Microsoft ovim preuzimanjem želi jače nastupiti u borbi za dominaciju u takozvanom metaverseu, sljedećoj generaciji interneta koja bi trebala spojiti tradicionalni online svijet s proširenom stvarnošću.

Preuzimanjem Activisiona, koji je pod nizom optužbi za seksualno zlostavljanje i diskriminaciju na radnom mjestu, Microsoft će pokušati rebrendirati tvrtku i preokrenuti poslovanje. U predtrgovini na Wall Streetu dionice Activisiona porasle su gotovo 40 posto dok su dionice Microsofta pale jedan posto, piše The New York Times.

Velika je to pobjeda za Bobbyja Koticka, dugogodišnjeg glavnog izvršnog direktora Activisiona koji se u preuzimanju izborio za premiju od 45 posto u odnosu na tržišnu cijenu dionica, a sebi je osigurao nastavak vođenja kompanije, što je već razbjesnilo njegove kritičare diljem SAD-a.

Microsoft će dobiti pristup 400 milijuna Activisionovih korisnika i najpopularnijim svjetskim igrama poput Call of Dutyja, Heartstonea i Candy Crusha.

Cijeli posao promatra se i kao novu rundu velike borbe između Microsofta i Facebooka - obje tvrtke žele zagospodariti metaverseom, u kojem će gejming biti glavna razvojna platforma.