KATARANI NA ODLASKU:

'Mi smo spremni, otvorenog uma i otvorenog srca'

06.12.2013 u 17:55

Bionic
Reading

Hoće li Katar ostvariti staru želju da plinom opskrbljuje Europu preko budućeg LNG terminala na Krku, a Hrvatska težnju da postane energetsko čvorište ovog dijela Europe? Dok se konačni odgovor još uvijek čeka, korak prema konkretizaciji definitivno je učinjen

Deset godina je prošlo otkako je šeik Hamad bin Khalifa Al Thani Ivi Sanaderu ponudio da na Krku izgradi terminal za ukapljeni plin, a bivši premijer odbio vrijednu ponudu. Prije četiri godine bivši je katarski emir tadašnjem predsjedniku Stipi Mesiću spominjao gradnju plinskog postrojenja u Pločama, a o mogućnostima izvoza plina u Europu raspitivao se često kada bi jahtom posjećivao Dubrovnik. Hrvatska delegacija predvođena predsjednikom Ivom Josipovićem u Dohu je s velikim ambicijama i željom da prihvate ono što nije htio Sanader otišla u studenom prošle godine.

'U evo godinu dana od tog posjeta dogodilo se dosta toga. Uspostavljeni su mnogi kontakti, stvoreni su dobri temelji za jačanje gospodarske suradnje. Najveći projekt za koji treba još dosta angažmana, dosta zajedničkih razgovora, jest onaj u polju energetike', govori predsjednik Josipović koji je na Pantovčaku ugostio delegaciju Katara predvođenu ministrom energetike i industrije Mohammedom Bin Saleh Al-Sadom, sretnog zbog izvrsnih odnosa dviju zemalja.

'Idući korak je ekonomska kapitalizacija tih odnosa. Mi smo spremni, otvorenog uma i otvorenog srca za unaprjeđenje suradnje', govori katarski ministar energetike i industrije koji je jučer s hrvatskim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom potpisao sporazum o suradnji, a poslije i obišao lokaciju željenog LNG terminala.

'Pokazali smo lokaciju na Krku za LNG, informirali o statusu projekta, studiji izvedivosti, studiji utjecaja na okoliš, svim onim dokumentima koje imamo oko LNG-a, informirali smo ih o našoj INA-i, o novim elektranama koje ćemo graditi', referira danas Vrdoljak, dan nakon što ga je katarski kolega izvijestio da je njegova država zainteresirana za opskrbu budućeg LNG terminala plinom, ali da financijsko sudjelovanje u gradnji čiji se troškovi procjenjuju na 600 milijuna eura još treba razmotriti.

Nije se, dakle, puno promijenilo od putovanja u Katar, koje će osim po velikim očekivanjima ostati upamćeno i po dramatičnom povratku, na kojem je tadašnji potpredsjednik Vlade Radimir Čačić u zrakoplovu saznao da mora u zatvor. Šeik Hamad bin Khalifa Al Thani u međuvremenu je donirao samo milijune za gradnju islamskog centra u Rijeci, a ljetos nakon 18 godina vlast predao 33-godišnjem sinu kojeg ima s drugom od svoje tri žene.