OTVOREN GAST 2009.

Mesić: Hrvatska mora štititi svoju proizvodnju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2009 15:10
  • Objavljeno 04.03.2009 u 15:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je u Splitu otvorio 14. međunarodni sajam GAST 2009 koji obuhvaća više specijaliziranih sajmova i na kojem se do 8. ožujka predstavlja 1269 izlagača iz 15 zemalja

Sajam GAST 2009 dolazi u pravo vrijeme, uoči turističke sezone za koju se treba pripremiti što bolje, istaknuo je predsjednik Mesić, dodajući da je turizam jedna od najvažnijih hrvatskih gospodarskih grana.

Svjetska gospodarska kriza utjecat će i na turistička tržišta diljem svijeta, rekao je, ističući da se hrvatski turistički djelatnici trebaju dobro organizirati kako bi prihvatili bogatu europsku klijentelu koja ove godine, zbog gospodarske krize, neće ljetovati izvan Europe i odredište će tražiti bliže, u Europi.

Predsjednik je naglasio i kako se Hrvatska mora okrenuti više proizvodnji domaće hrane jer za to postoje preduvjeti te se više trebaju trošiti domaći proizvodi, a pojačati kontrola uvoznih proizvoda. Pritom je dodao kako se ni francuski ni njemački predsjednici i kancelari ne voze stranim automobilima, nego domaćim. "Mi također moramo razvijati kulturu poštovanja svojega", poručio je.

Naglasio je i kako će Hrvatska kada uđe u EU trebati poštovati pravila koja vladaju u njoj. "Dok nismo u EU, mi moramo štititi i razvijati svoju proizvodnju", rekao je, dodajući da tako rade i sve druge zemlje.

Predsjednik Mesić je rekao da se u Splitu trebaju poboljšati uvjeti za tradicionalni sajam GAST, koji se održava na Žnjanu, te je najavio da bi se već od iduće godine taj sajam mogao preseliti u bivšu vojarnu Dračevac, koja je nedavno dana na upravljanje gradu Splitu.

Podsjetio je i na odluku da se vojni objekti u Hrvatskoj koji vojsci više nisu potrebni komercijaliziraju i daju u koncesiju. To, dodao je, dosad nije učinjeno ni s jednim objektom, a to će se morati ubrzati.

I ministar turizma Damir Bajs i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević su istaknuli da se Hrvatska mora dobro pripremiti za turističku sezonu.

Hrvatska se za turističku sezonu mora dodatno pripremiti da bi bila što konkurentnija, rekao je Bajs, ističući kako u Splitu treba razvijati kongresni turizam kojemu pripada budućnost u svjetskim turističkim kretanjima.

Hrvatska se više nego ikad mora usredotočiti na turističku sezonu. Turistička sezona mora očuvati likvidnost naše zemlje, istaknuo je Vidošević.

Sajam GAST mjesto je susreta proizvođača i trgovaca prehrambenim proizvodima, pićima, hotelskom i ugostiteljskom opremom te mjesto ugovaranja logistike za turističku sezonu.

U sklopu sajma GAST 2009. održavaju se 14. međunarodni sajam prehrane, 14. međunarodni sajam pića, 14. međunarodni sajam hotelske i ugostiteljske opreme, 14. Dionizijana - Sajam vina, 4. sajam kave, 4. Furnitura - Sajam namještaja, 3. Saturn - Sajam za turizam i 2. Gast around the World.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi