BRANKO ROGLIĆ:

'Mercator hoću za sebe, ne za Todorića'

28.04.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Čak dvojica hrvatskih poduzetnika, Ivica Todorić i Branko Roglić, zainteresirani su za kupnju četvrtine dionica Mercatora od Infond holdinga, celjskog poduzetnika Boška Šrota, ujedno i vlasnika Pivovarne Laško

'Zbog kredita Nove ljubljanske banke koji mu krajem svibnja dolazi na naplatu, Šrot u narednih 20-tak dana mora prodati svoj paket 24,9 posto dionica Mercatora. Za kupnju je zainteresirano pet ili šest ozbiljnih ulagača, među kojima su i Agrokor Ivice Todorića, beogradska delta Miroslava Miškovića, te nekoliko europskih fondova i ja', rekao je za Business.hr Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, te demantirao prošlotjednu neslužbenu vijest kako zajedno s Agrokorom kreće na Mercator.

'Svaki od nas nastupa samostalno. Mercator kupujem samo za sebe i neosnovane su sve tvrdnje kako to činim za Todorića', odlučan je Roglić.

Nakon eventualne kupnje Mercatora Roglić računa na snažnu sinergiju, kaže, jer ima tvrtke u nizu zemalja gdje je Mercator već prisutan ili bi se tek želio pozicionirati.

Branko Roglić

'U Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Makedoniji i Bugarskoj Orbici grupa ima snažnu distribuciju i možemo pomoći Mercatoru u prodoru na tržište. U svakom slučaju računamo na sinergiju u transportu, investicijama i graditeljstvu i Mercator gledamo kao dugoročni investiciju', objasnio je Roglić razloge za ulazak u akviziciju vrijednu oko 150 milijuna eura.

Novac će namaknuti bankovnim kreditima. Već je, kaže, postignut dogovor s UniCreditom, a druge banke s kojima pregovara zasad ne želi imenovati.

Nije želio spekulirati o tome je li, među ostalima i kao počasni slovenski konzul u Splitu, prihvatljiviji Slovencima nego Ivica Todorić kojem zamjeraju svojedobno micanje slovenskih proizvoda s Konzumovih polica, no naglasio je da je u Ljubljani otvorio svoju prvu tvrtku još prije rata.

Ljubljanska branša Orbica prije dvije je godine preuzela tvrtku Emona obala iz Kopra, najvećeg slovenskog distributera robe široke potrošnje, čime je Roglić postao najveći distributer takve robe u jugoistočnoj Europi. U samo godinu dana Emonu je restrukturirao i od gubitaša stvorio profitabilni kompaniju.