NAGRADE HUM-CROMA

Menadžeri godine Dražen Ivezić, Teodor Švaljek i Domagoj Brlošić

08.02.2022 u 13:30

Bionic
Reading

Direktor Dilja iz Vinkovaca Dražen Ivezić je menadžer godine u kategoriji velikih poduzeća, predsjednik Uprave Salvusa iz Donje Stubice Teodor Švaljek u kategoriji srednjih, a osnivač i direktor Kadinga iz Koprivnice Domagoj Brlošić u kategoriji malih poduzeća, u izboru Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika HUM-Croma.

Nagrade menadžerima 2021. godine HUM-Croma dodijelila je u utorak.

Dražen Ivezić cijeli radni vijek proveo je u Dilju napredujući kroz razne pozicije da bi 2013. preuzeo vođenje tvrtke. Dilj proizvodi građevinski materijal - crijep, opeku i druge proizvode od pečene gline za građevinarstvo. Ivezić je tvrtku preuzeo u kriznim vremenima, nakon velikog investicijskog ciklusa i globalne krize, a sa svojim je timom uspio stabilizirati poduzeće, povećati broj zaposlenih, maksimalno iskoristiti proizvodne kapacitete, osvojiti nova tržišta te u izvoz plasirati više od 60 posto proizvoda.

Predsjednik Uprave Salvusa Teodor Švaljek vodi poduzeće nastalo iz Ljekarni Švaljek. Danas je to moderna regionalna kompanija koja poslovanje temelji na veleprodaji i maloprodaji lijekova, medicinskih proizvoda, dodataka prehrani i kozmetike.

Kading Domagoja Brlošića uz ostalo razvija proizvode kojima se smanjuju štetni plinovi na brodovima i industrijskim postrojenjima, a gotovo 95 posto prometa ostvaruje na tržištima Europe i Kanade.

Nagrade i za mlade i projektne menadžere, poduzetnike i za životno djelo

U kategoriji mladi menadžer titulu je osvojila direktorica tvrtke Cobe (Creators Of Beautiful Experiences) Osijek, Ines Jurković, koja od 2016. radi u toj njemačko-hrvatskoj IT tvrtki. Prije dvije godine postala je voditeljica ureda s 50 zaposlenika i studenata koji imaju prosječnu bruto plaću od 13.000 kuna.

Istu je nagradu dobio i Miran Stuhne - direktor tvrtke Alati Stuhne iz Pregrade. Ta tvrtka se bavi proizvodnjom alata za staklarsku industriju.

U kategoriji projektni menadžer pobjednik je voditelj odjela razvoj tvrtke Rasco iz Kalinovca Marko Kolar, koji u toj firmi vodi tim od 37 zaposlenika.

U kategoriji inozemnih poduzeća nagradu je osvojio Boris Vrdoljak, direktor tvrtke S+B Systemtechnik, koja se razvojem i montažom tehničkih sklopova te strojnom obradom.

Vlasnik i osnivač tvrtke Hermes International iz Sračinca Neb Chupin pobjednik je u kategoriji poduzetnik godine. On je 2005. osnovao tvrtku Hermes International u Sračincu u Varaždinskoj županiji, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom ekoloških i prirodnih džemova, namaza i sokova. Hermesovi proizvodi su na domaćem i europskom tržištu najpoznatiji pod imenom Dida Boža.

Nagradu za životno djelo dobio je direktor tvrtke Stražaplastika iz Huma na Sutli Josip Grilec. Cijelu karijeru gradio je unutar iste tvrtke - od tehnologa održavanja, rukovoditelja proizvodnje do člana uprave, te 2006. godine postaje predsjednik uprave. Pod njegovim vodstvom poduzeće je postalo jedno od većih i modernijih za preradu plastičnih masa u jugoistočnoj Europi.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na dodjeli nagrada je rekao da je kriza otvorila rane koje postoje na hrvatskom gospodarstvu. Međutim, po njegovim riječima, donijela i "jednu fenomenalnu stvar", a to je da su svi oni koji su to mogli u protekle dvije godine pokazali veliku žilavost i izdržljivost.

Ustvrdio je i da je 2021., kao godina oporavka, najvjerojatnije iznjedrila desetpostotni rast kakav u Hrvatskoj nije viđen u proteklih 30 godina. To je po njemu dokaz da je hrvatsko gospodarstvo otporno. Nada se da će Hrvatska jednog dana dostići razinu razvoja na razini EU.

Predsjednik HUM-Crome Tihomir Premužak također je ukazao na krizna vremena kroz koja zbog pandemije prolazi i hrvatska ekonomija. Ponovio je da je 2021. bila izuzetno teška zbog korone, a nakon nje stigla je energetska kriza. Toj krizi, kazao je, nitko ne vidi ni kraja ni rješenja. Po njemu, vodstvo dobrih menadžera danas je ključnije nego ikad.

Posebni savjetnik predsjednika RH za ekonomiju Velibor Mačkić smatra da smo kao društvo puni paradoksa, a kao ekonomija deficita. Pritom je rekao da imamo i demokratski deficit, institucionalni i poduzetnički deficit.