INFORMATIČARI NA UDARU

Masovni otkazi potresaju globalni IT sektor, kriza se osjeća i u Hrvatskoj

07.05.2023 u 09:25

Bionic
Reading

Od početka prošle godine posao u IT kompanijama izgubilo je i do pola milijuna zaposlenih, a otkazi se najviše dijele u tvrtkama Alphabet - Google, Meta - Facebook, Amazon, Microsoft, Dell, Zoom, PayPal, Spotify, što mnogi povezuju i s krizom u sektoru bankarstva koji je najviše radio s IT tvrtkama, poput banke Silicon Valley

Zaposlenima u IT sektoru sve donedavno posao je bio vrlo siguran, poput onog u »državnoj službi«, no globalne kompanije slijede trend koji je započeo još lani, te nastavljaju dijeliti otkaze. Prema nekim procjenama od početka ove godine otkaze je dobilo više od 100.000 radnika u globalnim tehnološkim kompanijama, a neke procjene govore da je od početka prošle godine do proljeća ove posao u IT kompanijama izgubilo i do pola milijuna zaposlenih.

To se najviše odnosi na Alphabet – Google, Meta – Facebook, Amazon, Microsoft, Dell, Zoom, PayPal, Spotify, a mnogi to povezuju i s krizom u sektoru bankarstva, koji je najviše radio s IT tvrtkama, poput banke Silicon Valley. Otkazi se dijele masovno, tako da su Amazon i Microsoft u siječnju najavili 18.000 otkaza, a zatim u veljači još po 10.000. Otkaze najavljuju i provode i Alphabet – Google pa će bez posla ostati 12.000 radnika, u tvrtki Meta – Facebook njih 10.000, u Dellu 6.500, Spotifyu 600, PayPalu 2.000, Zoomu 1.300, a u već zaboravljenom Yahoou 1.600. Početkom proljeća dolazi do novih 9.000 otkaza u Amazonu i 10.000 u Microsoftu, a otkazi su zahvatili i tvrtku sa sjedištem u Irskoj, Accenture, gdje je procijenjeno da je podijeljeno oko 19.000 otkaza.

Kako se to stanje odražava na zaposlene u IT sektoru u Hrvatskoj, teško je prognozirati, ali i procijeniti jer se u mnogim slučajevima ne radi o klasičnim zaposlenicima, već o osobama koje su otvorile 'paušalni obrt', pa nisu u klasičnom smislu zaposlenici tvrtke, već u nekom formalno-pravnom smislu poslovni partneri, piše Novi list.

Istraživanje koje je napravio portal MojPosao kaže da je osjetan pad broja oglasa zabilježen u IT-ju i telekomunikacijama – kategoriji koja je godinama »dominirala« kada je bila u pitanju potražnja za radnicima, ali i kategoriji s najvećim prosječnim plaćama u Hrvatskoj.

– IT sektor, odnosno zanimanja iz kategorije Informacijskih tehnologija su među najbolje plaćenim zanimanjima prema analizi plaća na servisu MojaPlaća, a u prvom kvartalu ove godine prosječna neto plaća za zanimanja iz ove kategorije iznosila je 1.525 eura. Inače, plaće u IT sektoru rasle su 10 posto u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na prethodni kvartal plaće su najviše rasle IT arhitektima, menadžerima za korisničku podršku te specijalistima za mreže, kaže Antonija Bušić-Crnković iz istraživačkog tima na MojPosao.

Budući da je ponuda oglasa u IT-ju pala, a na natječaje se prijavljuje podjednak broj kandidata, tako je i broj prijava na te oglase porastao za 17 posto. Poznato je da je IT sektor u Hrvatskoj povezan s globalnim, pa se globalni trendovi osjete i na domaćem IT tržištu.