strateg JP morgana

Naš čovjek na Wall Streetu zabrinut je zbog burzi: Premirno je!

25.04.2023 u 17:23

Bionic
Reading

Globalna tržišta kapitala ovih dana su neobično mirna. Rat u Ukrajini i dalje divlja, geopolitičke nestabilnosti su ogromne, krenule su objave poslovnih rezultata, a Wall Street miruje. Zabrinulo je to i glavnog stratega američke banke JP Morgan, našeg Marka Kolanovića, kojem se cijela ta priča uopće ne sviđa

Jedan od glavnih pokazatelja nervoze ulagača je američki indeks VIX, nazivan i 'indeksom straha'. On je ovih dana na najnižim razinama u posljednje dvije godine. Od 2021. do danas ulagači nikad nisu bili u blaženijem miru.

Ne ometaju ga ni jaki vjetrovi koju pušu sa svih strana - dizanje kamatnih stopa kojim se kani okončati inflacija, usporavanje kreditiranja, nemiri u bankarskom sustavu, a bez velikog utjecaja na burze je i rat u Ukrajini.

Kolanović, inače Zagrepčanin i jedan od najboljih analitičara burze na svijetu, slaže se sa svima koji kažu da navedeni poremećaji prije ili poslije moraju uznemiriti tržišta.

On je zabrinut zbog dominacije ulagača koji na dnevnoj bazi trguju razlikom u cijenama dionica, zbog čega burze nemaju druge opcije nego završiti s minimalnim pomacima. Ti takozvani 'mehanički kupci' ignoriraju stvarno stanje u svijetu te trže dionicama više puta unutar jednog radnog dana i ubiru zaradu.

'Ovakve tržišne dinamike umjetno utišavaju percepciju fundamentalnih makroekonomskih rizika', napisao je Kolanović u poruci klijentima JP Morgana odaslanoj u ponedjeljak.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Ključna riječ u njegovoj rečenici je 'umjetno' jer, prema strategu JP Morgana, masa 'dnevnih trgovaca' sakriva nestabilnu prirodu tržišta iza sadašnje mirnoće.

Kolanović ide i korak dalje te preporučuje ulagačima: 'Pri prvom idućem snažnijem rastu dionica, prodajte ih i uzmite nešto zarade.'

'Rezultati kompanija u prvom kvartalu su robusni, ali preporučujemo iskoristiti bilo kakvu novu snagu za uzlet tržišta za smanjenje izloženosti', zaključio je.