KONFERENCIJA IZVOZNIKA

Marić: Strukturne reforme nisu 'bolni rezovi' ni 'dolina suza'

22.11.2016 u 10:54

Bionic
Reading

U utorak je u Zagrebu otvorena godišnja konferencija Hrvatskih izvoznika. Udruga na čelu s Darinkom Bagom, predsjednikom Uprave Končara okupila je brojne izvoznike, ali i političku elitu, među ostalim i ministra financija Zdravka Marića

Govor je počeo s referencom da je u dva dana posjetio tri konferencije na koje se rado odaziva. 'Trenutak je dobro pogođen. Moramo razmišljati o idućoj godini, moramo sjesti i raspraviti', rekao je.

Pojasnio je kako će Vlada stvarati okvir u kojem će gospodarstvenici moći ostvarivati dobre rezultate. 'Ova je godina pokazala bolje rezultate od očekivanja. U isto vrijeme to nije dovoljan rast i u srednjem roku ne smijemo biti zadovoljni. Rast je dobar temelj za rad nove Vlade. Nedostaje nam ubrzanje potencijala rasta', rekao je.

Napomenuo je kako je ključ oporavka u zapošljavanju i stvaranju novih radnih mjesta. 'Mi smo prepoznali gospodarstvo kao ključni element razvoja', dodao je.
Na pitanje koji je to model rasta koji trebamo, Marić je rekao da u bilo kojem modelu ne smijemo zanemariti izvoz. 'Objaviti ćemo strateški dokument sa smjernicama makroekonomske politike. Opet će se prepoznati potencijal izvoza. Ima prostora za poboljšanje, to je izazov', rekao je.

Gledajući u prošlost, osvrnuo se na PDV i promjene u poreznom sustavu i dodao kako su u njegovu poreznu reformu uključeni stručnjaci koji su predložili svoja rješenja kojima su pak, uklonjene brojne nepravilnosti i nepravde.

Najjača mjere njegove reforme, kaže, vidjet će se u segmentu poreza na dohodak kojim će se osloboditi osobna potrošnja. Najavio i je jaču aktivaciju državne imovine, poput zapuštenih vojarni i ostalih državnih zemljišta.

'Porezno rasterećenje diže stopu potencijalnog dugoročnog rasta. Ta stopa će ići gore i do 0,5 posto zahvaljujući samo poreznoj reformi. Ova reforma mora biti nadogađena drugim aktivnostima u Vladi. Izlizali smo pojam strukturnih reformi, ali one su ključan pojam. Strukturne reforme nisu 'bolni rezovi' ni 'dolina suza', zaključio je uz opasku kako za iduću godinu prediviđa deficit proračuna od dva posto BDP-a što nije zabilježeno već deset godina.

'Ovo će nam biti prva godina u povijesti Hrvatske kada je smanjen javni dug. On će s 86,7 ići na ispod 85 posto BDP-a. Nije bilo puno njih koji su to predviđali', rekao je.