MINISTAR FINANCIJA PLANIRA

Marić: Ove godine neće biti većih poreznih zahvata

26.01.2016 u 15:36

Bionic
Reading

Novopečeni ministar financija Zdravko Marić i ministar pravosuđa Ante Šprlje već sutra će se sastati s udrugom Franak, a o kreditima u švicarskim francima trebali bi razgovarati i s bankama i HNB-om. Potvrdio je to novinarima pred Vladom ministar financija Zdravko Marić, osvrnuvši se pritom i na pitanje uvođenja poreza na nekretnine

Marić je kazao kako je poziv za sastanak stigao od udruge Franak. 'Taj će se sastanak održati u srijedu u tri sata popodne. To znači da ćemo ih primiti i saslušati. Razgovore ćemo obaviti i s ostalim stranama, odnosno s bankama i HNB-om. Nedostaju nam određene činjenice. Podaci s kojima ja raspolažem pokazuju da se preko 90 posto dužnika u francima odlučilo na konverziju. Međutim, kod pojedinih banaka još uvijek postoji vremensko razdoblje za konverziju zato što je bilo određenih korekcija u ugovorima. Dio banaka je potvrdio da će produljiti rok i neće primjenjivati tržišni tečaj franka dok traje razdoblje za konverziju. Razgovarat ćemo s bankama da čujemo njihove najnovije podatke i postoji li potreba da se konverzija eventualno produlji', kazao je Marić, davši do znanja da će se tek nakon razgovora donijeti odluka.

Iako je u planu nove vlade uvođenje poreza na nekretnine 2017. godine, Marić uvjerava da će se prije svega napraviti analiza. 'Iz mojih usta nećete čuti najave novih poreza i promjena u poreznom sustavu dok nisam zaista napravio podrobnu analizu i dok u dobrom dijelu nisam siguran u određene činjenice. Ova 2016. je vrlo izazovna godina s proračunskog i gospodarskog aspekta. Moja je namjera da u poreznom sustavu ne radimo nikakve zahvate nego da to vrijeme iskoristimo za jednu analizu. Za uvođenje poreza na nekretnine potrebno je napraviti puno predradnji i nije ga moguće uvesti preko noći', kazao je Marić.

Marić se osvrnuo i na sastanak s MMF-om koji je već najavio premijer Tihomir Orešković. 'Sastanak s MMF-om je da se predstavi novi šef misije i da ga upoznamo premijer, kolega Vujčić i ja. U sljedećih mjesec dana će i tehnička komisija MMF-a posjetiti Hrvatsku', rekao je Marić.

Budući da je Porezna uprava pod ingerencijom ministarstva financija, novinari su Marića upitali i je li Porezna pokrenula neke radnje vezano uz krivu prijavu prebivališta ministra branitelja Mije Crnoje i sumnje u eventualnu utaju poreza.

'Tu informaciju nemam jer sam tu cijeli dan i imali smo radne sastanke. Suzdržao bih se od komentara dok nemam sve činjenice', rekao je Marić.