'RADILI SMO CIJELU NOĆ'

Marić na poslovnom ručku otkrio djelić reformi

28.04.2016 u 13:05

Bionic
Reading

Američka gospodarska komora AmCham i konzultantska kuća PwC u četvrtak su u zagrebačkom hotelu Sheraton organizirali poslovni ručak na kojem je ugošćen ministar financija Zdravko Marić, koji je obećao kako će napasti rejting agencije kako bi popravio kreditni rejting Hrvatske i smanjio troškove kamata koje plaćamo na dug

'Uskoro počinje sjednica Vlade na kojoj ćemo predstaviti reforme. One su obveza prema Europskoj komisiji, ali zaista mislimo da su one potrebne da bi digli konkurentnost', rekao je Marić.

U tok kontekstu, napomenuo je Marić, treba imati na umu da smo imali jako tešku recesiju zbog čega je gospodarski rast na vrhu liste prioriteta. 'Svima nam treba biti u interesu viša zapošljivost mladih, visokoobrazovanih ljudi. S druge strane, ne možemo pobjeći od našeg drugog cilja, a to je stabilnost javnih financija. Javni dug je ključni makroekonomski rizik', rekao je.

Ono što ga posebno zabrinjava je trend rasta duga, zbog čega se sada treba pitati kakvu fiskalnu politiku slagati kako bi se ograničio rast duga. 'Kako potaknuti rast – u proračunu nema puno mehanizama i mogućnosti, ali država može i mora imati druge mjere kojima će razbiti administrativne barijere', kazao je uz komentar kako javna administracija ne smije biti svrha sama sebi.

'Ona nije potpuno neučinkovita. Ljudi u ministarstvu financija su cijelu noć radili na programu konvergencije. Kako ću ih ja pogledati u oči i reći im da su neučinkoviti', ilustrirao je.

Što se tiče fiskalne održivosti, ove godine planira se deficit ukupne opće države od 2,6 posto BDP-a. U isto vrijeme Hrvatska plaća 3,6 posto BDP-a kroz kamate. Cilj će Marićeve politike, dakle, biti smanjenje troškova kamata kroz rast kreditnog rejtinga.

'Planiramo napasti rejting agencije jer tu moramo napraviti iskorak', rekao je Marić.

Naglasio je kako porezni sustav treba pojednostaviti i učiniti ga stimulativnijim i konkurentnijim kako bi poduzetnici imali zadovoljavajuću razinu porezne stabilnosti i poticajnu atmosferu za investicije. Pritom je naglasio da žele izlaziti s parcijalnim rješenjima jer su svjesni da je za gospodarstvenike bitna pravna i porezna sigurnost.

'Do jeseni ćemo napraviti cjelovitu analizu poreznog sustava koja će iznjedriti cjelovito rješenje koje će voditi u smjeru da porezni sustav bude jednostavniji, efikasniji i transparentniji i u isto vrijeme za gospodarstvo i građane i državu u cjelini konkurentniji', zaključio je Marić.