šesti put zaredom

Mali Lošinj izabran u Top 100 održivih destinacija svijeta

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 07.10.2020 15:12
  • Objavljeno 07.10.2020 u 15:12
Bokafalsa

Bokafalsa

Izvor: tportal.hr / Autor: Sandro Tariba

Šesti put za redom, ali prvi put online, održana je globalna konferencija posvećena održivom upravljanju destinacijama i dodjela nagrada za Top 100 održivih destinacija svijeta. Mali Lošinj se ponovno situirao u skupinu najboljih, a ove je godine konkurirao u kategorijama Kultura i zajednica te Priroda i ekoturizam.

Natjecanje za 100 održivih destinacija organizira se kako bi se prikazale priče o održivom turizmu i dobrim praksama, kao inspirativni primjeri drugim destinacijama, turoperatorima i putnicima. Objavljivanjem ovog godišnjeg popisa i dijeljenjem nagrada dobre prakse i priča o uspjehu u upravljanju odredištima, inicijatori prepoznaju korake poduzete prema tome da turističke destinacije postanu održivije, odgovornije i atraktivnije posjetiteljima.

Ove je godine odabir više nego ikad bio određen kvalitetom, djelotvornošću i prenosivošću priča o dobroj praksi koje su dostavile destinacije. Cijela procedura koordinirana je od strane Zelenih destinacija (Green Destinations), a dostavljene nominacije ocjenjivao je Sustainable Top 100 tim, stručnjaci iz zemalja diljem svijeta te partneri Zelenih Destinacija.

'Upravljanje održivim razvojem, koji je strateško pitanje i velika odgovornost, provodi se na svim razinama destinacije, što dokazuje činjenica da smo peti put uvršteni među Top 100 održivih destinacija svijeta. Turistička zajednica Grada Malog Lošinja je među predvodnicima održivog razvoja u Hrvatskoj. Među prvima smo se uključili u projekt Europske komisije: ETIS - Europski sustav pokazatelja za turizam za održiva odredišta, sudjelujemo u projektu CROSTO – Hrvatski opservatorij održivog razvoja turizma i brojnim drugima. Ove godine smo kao primjer dobre prakse predstavili projekt Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji (IQM) u koji je uključeno više od 130 dionika u destinaciji s ciljem podizanja kvalitete u svim segmentima ponude, stvaranjem standarda kvalitete,povezivosti dionika i prepoznatljivosti Lošinja kao destinacije izvrsnosti. Drago nam je da je uz Lošinj i Lika destination izabran u Top 100 održivih destinacija svijeta jer je to upravo dokaz da naša strategija održivosti i uravnoteženosti razvoja turizma i okoliša plovi u dobrom smjeru', izjavio je Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!