U intervjuu lideru

Mađarski oligarh: Razgovarao sam s Ramljakom, zanimaju me tvrtke poput Belja

18.01.2018 u 11:18

Bionic
Reading

Mađarski poduzetnik, predsjednik OTP grupe i vlasnik brojnih tvrtki Sándor Csányi rekao je kako se sastao s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom te nije krio interes za neke kompanije iz koncerna poput Belja, koje bi vrlo lako mogao ujediniti sa svojim posjedima u Mađarskoj

'Točno je da smo se Ante Ramljak i ja sastali, ali nismo razgovarali samo o kompanijama iz Agrokora, nego i o mogućoj suradnji tih kompanija i onih iz mojeg portfelja. (...). Moglo bi to biti korisno Agrokoru, posebno Belju, i nekim drugim kompanijama u blizini Mohača da se koriste našom klaonicom. Agrokorove klaonice nisu toliko moderne i vjerujem da bi im bilo isplativo surađivati s nama. Međutim, ne poričem da sam zainteresiran za neke Agrokorove biznise ako budu na prodaju. Primjerice, Belje i Bóly, jedna moja kompanija koja radi blizu granice s Hrvatskom, nekada davno bili su jedno imanje. Vjerujem da bi ih opet bilo učinkovito ujediniti na taj način. Međutim, mediji najavljuju da Agrokor neće prodati taj dio svojeg biznisa', rekao je u intervjuu za poslovni tjednik Lider. 

Upitan poznaje li Ivicu Todorića i što misli o njemu nakon što je kriza u Agrokoru postala javna, mađarski poduzetnik odgovara kako je Todorić prema njemu uvijek bio ljubazan i dobar domaćin.

'Nismo se često sretali, ali uvijek sam uživao u susretima. Ne znam kakav mu je stil upravljanja jer nikad nismo sklopili nekakav posao iako smo uvijek pregovarali o tome. Uvezli su nešto našeg roséa, ali to je bilo to. Nije uspio napraviti sljedeći korak u suradnji', rekao je. 

Csányi, koji je bogatstvo ponajprije stekao poslovanjem u Mađarskoj, posebnu pozornost posvećuje Hrvatskoj. Kao predsjednik Uprave OTP grupe i najdugovječniji šef banke u Europi pozornost najviše usmjerava na OTP-ovo ovdašnje poslovanje.

Stjecanjem Splitske banke zauzeo je 11 posto bankarskog tržišta, a OTP-ovo će se širenje u Hrvatskoj, kako je najavio u intervjuu tjedniku Lider, nastaviti. Csányjevo bogatstvo procjenjuje se na oko milijardu dolara. OTP grupu vodi više od 25 godina, najveći udio u toj banci prodao je kad je bila na vrhuncu, a zatim je uložio u prehrambeni biznis u kojemu danas u Mađarskoj drži sličnu poziciju kao što ju je u Hrvatskoj donedavno držao Todorić.

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Csányi se osvrnuo i na odnos MOL-a s hrvatskom državom, s obzirom na to da je njegova holding kompanija nedavno kupila nešto dionica MOL-a, OTP grupa ima nešto dionica MOL-a, a i on je član njegova Upravnog odbora. Rekao je kako je ta investicija Mađarima donijela više glavobolje nego sreće.

'Ponajprije, jako žalim što nismo uspjeli uspostaviti primjerenu suradnju s hrvatskom državom. (...) MOL je napravio zaista sve što je bilo moguće. Kada danas pogledam unatrag, mislim da je najveći problem bio taj što smo preuzeli kontrolu nad upravljanjem i iz korijena promijenili sustav nabave. Svaka veća nabava počela je ići na natječaje, što je odsjeklo mnogo starih interesa. Napravili smo promjene i u prodaji. Dodirnuli smo mnoge interese i to je na kraju bio uzrok gubitka povjerenja', rekao je. 

Prema informacijama kojima on raspolaže, hrvatski i mađarski premijer nisu razgovarali o prodaji MOL-ova udjela u Ini te smatra da bi MOL trebao dobiti barem ono što je uložio u Inu.