ORBAN POTVRDIO

Mađarska vlada otkupila ruski udjel u MOL-u

24.05.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Mađarska Vlada otkupit će 21,2 posto udjela u MOL-u od ruske tvrtke Surgutneftegaz, izvijestio je mađarski premijer Viktor Orbán na izvanrednoj konferenciji za novinare ne iznoseći detalje transakcije

Premijer je kazao kako vlada 'vodila tešku borbu u posljednjih godinu dana' te da je Mađarska na kraju uspjela osigurati stabilnost tvrtki koja ima ključnu važnosti za nacionalne interese.

'Jedan od ključeva uspjeha u regiji je smanjenje energetske ovisnosti i buđenje nacionalne industrije', kazao je Orban dodajući da mađarska vlada uvijek mora braniti nacionalne interese.

'Nijedna zemlja ne može biti jaka ako joj je ugrožena opskrba energijom', ustvrdio je Orban.

Surgutneftgaz je sporni udjel u MOL-u kupio od OMV-a 2009. godine za 1,4 milijarde eura, što je tada bilo dvostruko više od tržišne cijene. Danas 21,2 posto Mola na burzi vrijedi oko 500 milijardi forinti, odnosno oko 1,8 milijardi eura, što je minimalna cijena za koju se pretpostavlja da će Mađarska morati platiti Rusima.

Prije objave o sporazumu sa Surgutom, Budimpeštanska burza (BSE) obustavila je trgovinu dionicama mađarske kompanije. Do tada se dionicama MOL-a trgovalo po cijeni od 23.310 forinti, što je 4,1 posto više nego jučer na zatvaranju BSE.