keš na sunce

Loše vijesti za vozače, gorivo od sutra bitno skuplje

08.06.2020 u 16:12

Bionic
Reading

Spremnik od 50 litara benzina od sutra bi mogao biti skuplji za 8,5 kuna, dok bi prosječan spremnik dizela mogao bi poskupiti oko 7,5 kuna, neslužbeno doznaje portal cijenegoriva.info.

Osim toga, prosječni spremnik LPG-a mogao bi poskupiti šest kuna, piše taj portal. Kao što smo ranije pisali kratka era cijena goriva kakve su bile početkom 2000-ih godina brzo je završila uslijed povratka brojnih građana na posao i oživljavanja ekonomske aktivnosti nakon gotovo potpune paralize tijekom karantene u ožujku, travnju i početkom svibnja.

Kao što su naši naftaši i ranije previđali, jednom kada je cijena litre benzina zaronila ispod osam kuna, novog prostora za pad nije bilo. Cijena litre goriva naime formira se tako da se osim samog troška vađenja, rafiniranja i transporta u nju ugrađuje poveći dio trošarina, a ovisi i o tečaju kune i američkog dolara.

  • +7
Svjetske burze i koronavirus Izvor: EPA / Autor: YONHAP

U litri goriva koje točite u svoj auto udio ima nabavna cijena, marža, trošarina i PDV. Pritom, primjerice u slučaju benzina, oko 60 posto cijene odlazi državi kroz PDV i trošarine, dok se s preostalih 40 posto pokriva nabavna cijena i zarada tvrtke koja prodaje gorivo. Kada se cijena goriva poveća za 20 lipa, tih 20 lipa se u istom omjeru distribuira državi i trgovcu.