pala vrijednost bitcoina

Lom na tržištu kriptovaluta: Druga najveća mjenjačnica na rubu bankrota

10.11.2022 u 10:35

Bionic
Reading

Kripto tržište potresla je vijest kako je najveća mjenjačnica Binance odustala od preuzimanje manjeg konkurenta FTX-a koji je na rubu propasti

Binance je poručio da je nakon dubinske analize odustao od posla. Navode kako je na njihovu odluku utjecalo izvješće o lošem upravljanju FTX-a sredstvima klijenata i istrage američkih istražnih tijela.

Novinska agencija Reuters izvijestila je u srijedu da američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) istražuje FTX. Navodno je Sam Bankman-Fried, suosnivač i izvršni direktor FTX-a, koristio vlastite tokene kao kolateral za kredite kojima je financirao širenje poslovanja.

Zbrinuti ulagači su na tu vijest iz FTX-a u samo tri dana povukli šest milijardi dolara, što je tvrtku bacilo na koljena.

Činilo se kako će ruka spasa doći od izravnog konkurenta Binance, ali se on u zadnji trenutak povukao.

'U početku smo se nadali da ćemo moći podržati klijente FTX-a da osiguraju likvidnost. Ali problemi su izvan naše kontrole ili mogućnosti da pomognemo', objavili su iz Binancea na Twitteru.

Osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried i glavni izvršni direktor Binancea Changpeng 'CZ' Zhao dvoje su najmoćnijih ljudi na tržištu kriptovaluta. Za pritisak na FTX je djelomično kriv i Zhao koji je javno objavio da njegova tvrtka prodaje svoje udjele u FTX-ovom izvornom tokenu FTT.

Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na vijest od mogućoj propasti druge najveće kripto platforme, tržište je panično reagiralo. Bitcoin je potonu za 16 posto i sad s njim trguje ispod 16 tisuća dolara što je prvi put od studenog 2020. godine.

U međuvremenu, tvrtka rizičnog kapitala Sequoia Capital priopćila je da će u potpunosti otpisati svoje ulaganje u FTX  od 210 milijuna dolara, budući da je mjenjačnica kriptovaluta u opasnosti od bankrota.