MUNICIPAL ARENA

Lokalna samouprava treba financijsku samostalnost

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.11.2011 12:35
  • Objavljeno 22.11.2011 u 12:25
juha ottman

juha ottman

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Europski trendovi pokazuju da će se u budućnosti jedinice lokalne samouprave sve više financirati same, umjesto da im to određuje država, rečeno je na današnjoj Regionalnoj konferenciji o financiranju lokalne samouprave u organizaciji Infoarene

U zemljama Europske unije (EU) gradovi se sve više počinju ponašati poput korporacija koje same traže sredstava za razvoj, a općine se spajaju kako bi dovoljno okrupnile za osiguravanje dostatnih financijskih sredstava, istaknuto je na skupu organiziranom uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Predstavnik EBRD-a Davor Inđić upozorio je da su zbog europske krize izazovi financiranja razvoja lokalne samouprave danas veći nego ikada. EBRD je dosad u razvoj Jugoistočne Europe uložio četiri milijarde eura, od čega je 600 milijuna eura potrošeno na razvoj infrastrukture lokalnih zajednica.

Za financiranje razvoja jedinica lokalne uprave i samouprave u sadašnjim kriznim vremenima EBRD kao jedno od dobrih rješenja preporuča javno-privatno partnerstvo, rekao je Inđić.

Skup je pozdravio finski veleposlanik u Hrvatskoj Juha Ottman koji je napomenuo da se u njegovoj zemlji uslijed krize i sve većih problema s financiranjem smanjuje broj općina. Ubuduće će opstati samo općine koje su dovoljno velike da se mogu financirati.

Pozdravio je skori ulazak Hrvatske u EU, posebice jer će tada imati pristup sredstvima iz europskih strukturnih i kohezijskih fondova, pa bi i prije stjecanja punopravnog članstva Hrvatska trebala definirati prioritete za koje će pokušati povući sredstava, rekao je Ottman.

Napomenuo je da je Finska posljednjih godina iz EU fondova povukla 1,7 milijardi eura, što je manje od sredstava koje će biti na raspolaganju Hrvatskoj, budući da će u drugoj polovici 2013. imati na raspolaganju gotovo pola milijarde eura, a idućih godina više od dvije milijarde eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi