token kojem raste popularnost

Litecoin: jedan od 10 najbolje kapitaliziranih valuta

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Kao jedna od starijih kriptovaluta na tržištu koja je izašla pred svjetlo javnosti 2011. godine, Litecoin je novi token kojem raste popularnost. Trenutno je 14. najveći token po tržišnoj kapitalizaciji, ukupne vrijednosti veće od 12,3 milijardi dolara, a ukupno ima 84 milijuna tokena/novčića

Cijena mu se kreće oko 188 američkih dolara. Mnoge kriptovalute imaju konkretan slučaj za koji se upotrebljavaju. Kod Litecoina to nije tako - njemu nedostaje konkretan način primjene. No ipak koristi peer-to-peer tehnologiju za brzo slanje novčanih sredstava bilo gdje u svijetu. Zbog komplementarnosti Litecoina s Bitcoinom i činjenice da je sam uspostavio tržište, često se smatra prvom uspješnom alternativnom kriptovalutom ili altcoinom.

Litecoin je 2011. razvio Charlie Lee, poznatiji kao član tvrtke Coinbase - platforma za trgovanje kriptovalutama. Osnovao je Litecoin Foundation, neprofitnu organizaciju u svrhu razvoja i promicanja svog tokena. Litecoin u svojoj srži funkcionira na sličan način kao i sam Bitcoin - koristi određenu “skriptu” pod nazivom “Scrypt” kao algoritam za “Proof Of Work” shemu rada. U tom algoritmu računalo pokušava riješiti matematičke jednadžbe kombinacijama tajnih brojeva i javnog ključa. Mreža doduše ne radi na koordiniran način, pa se ponekad javljaju poteškoće prilikom rudarenja tokena, a i samog vremena koje je potrebno da se stvori novi blok. S druge strane, implementacija njegova algoritma je vrlo jednostavna, i to je jedan od glavnih razloga zašto je Litecoin postao jedan od najbrže rastućih kriptovaluta.

U samom početku, Litecoin je bio napravljen kao alt-verzija Bitcoina koja je koristila ograničenje veličine bloka od 2 megabajta, što je omogućilo vrlo male i jeftine transakcije. 2013. godine, Litecoin je povećao ograničenje veličine bloka sa 2 megabajta, na 8 megabajta. Upravo to je omogućilo da se već 2015. godine njegova cijena popne na vrtoglavih 122 američka dolara - netom prije nego što su cijene Bitcoina počele rasti. Kada se počeo razvijati, primarni cilj mu je bio ubrzanje procesa svih transakcija. Litecoin funkcionira tako da uvelike skraćuje vrijeme obrade svake pojedinačne transakcije, a za njeno izvršenje nije potrebna nikakva treća strana poput banke, kreditnih kompanija ili financijskih servisa. To postiže korištenjem drugačijeg pristupa rudarenju samog tokena. Transakcije se ne izvode putem jednog centraliziranog računalnog poslužitelja, već kroz tisuće korisnika/rudara s vlastitim računalima. Prema zadnjim istraživanjima, Litecoin mrežu čini otprilike 82.000 računala koja se međusobno povezuju putem interneta. Samo rudarenje je još uvijek moguće, a odvija se na vrlo snažnim računalima poput ASIC Scrypt miner-a.

S obzirom da je Litecoin proizašao kao altcoin iz Bitcoina, postoje mnoge sličnosti s njime. No radi se od dvije potpuno zasebne valute koje imaju svoje prednosti i mane:

Bitcoin je stvoren 2009. godine, i trenutno je dominantna valuta. S druge strane, Litecoin je nastao 2011. godine, na temelju poznatih tehnologija iz same Bitcoin platforme.

Litecoin može proizvesti veći broj kovanica od Bitcoina i brzina njegove transakcije je znatno brža, ali ti su čimbenici u velikoj mjeri beneficije za rudare i nemaju utjecaja na vrijednost ili upotrebljivost valute.

Bitcoin i Litecoin koriste bitno različite kriptografske algoritme: Bitcoin koristi dugogodišnji SHA256 algoritam, a Litecoin koristi noviji algoritam nazvan Scrypt (ili Skripta u doslovnom prijevodu).

U principu, Litecoin je vrlo je sličan Bitcoinu, ali njegove su transakcije brže, naknade su jeftinije i ažuriranja su obično usmjerena na povećanje skalabilnosti njegovog lanca. U tome je glavna razlika. Litecoin nema ni toliko korisnika ili programera kao Bitcoin, ali je prikladniji za svakodnevne transakcije. U vidu slučaja primjene ovog tokena, Litecoin se primarno koristi za transakciju valuta, dok je Bitcoin s druge strane zaglavio na poziciji “skladišta vrijednosti”. Trenutno postoji mnogo internetskih trgovina koje prihvaćaju Litecoin što znači da nećete morati dugo čekati na odobrenje transakcija. Naknade za iste su također vrlo niske. Uporaba ove tehnologije diže čitav princip internetske trgovine na potpuno novi nivo, pa stoga možemo očekivati da će ova valuta sa svojim daljnjim razvojem donijeti još mnogo toga dobrog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!