MINISTAR FINANCIJA

Linić: Bankare čekaju teški trenuci!

  • Autor: Andreja Žapčić
  • Zadnja izmjena 12.01.2012 15:15
  • Objavljeno 12.01.2012 u 13:15
Gordan Maras i Slavko Linić

Gordan Maras i Slavko Linić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Bankare čekaju teška vremena, kazao je ministar financija Slavko Linić novinarima nakon današnje sjednice Vlade u Banskim dvorima

Nakon što je Vlada odlučila uvesti namet mobilnim operaterima, novinare je zanimalo hoće li, kada i kako Vlada tražiti solidarnost i od bankara, koji također ostvaruju visoke profite unatoč krizi. Ministar financija Slavko Linić najavio je: 'Bankare

čekaju teški trenuci i njima će biti teška obaveza Zakon o financijskom poslovanju.'

Upitan znači li to da će morati plaćati više poreze, Linić je odgovorio: 'Ne, nego jednostavno država je spremna za spašavanje radnih mjesta i proizvodnje, gospodarskog rasta, i odreći se dobrog dijela svojih potraživanja. Na tom istom inzistiramo i od najvećih vjerovnika, a to su banke. Prema tome, dobar dio njihovih potraživanja bit će stavljanje u funkciju granske konsolidacije gospodarstva. To je teret koji neće biti lagan za financijski sustav', istaknuo je Linić.

No ne strahuje li država da sada, kada je na rubu recesije, neće biti lako tražiti od bankara takav teret s obzirom da će od njih trebati novac za zaduživanje? 'Ako država uspije smanjiti svoj deficit u ovoj godini, a to je bitka koju pokušavamo dobiti, sve manje ćemo biti okrenuti bankarskom sektoru. Prema tome, financijskom tržištu - da, ali bankarskom sektoru sve manje. Moram i reći da su u pripremi preuzimanja vlasti odnosi s bankarima bili više nego dobri, više nego dobro njihovo razumijevanje stanja u hrvatskoj privredi. Stoga smatram da ćemo biti izvanredni partneri i ljudi koji se mogu razumjeti jer znamo da imamo isti cilj - zdravo gospodarstvo', zaključio je ministar financija.

Inače, prvi bi obrisi proračuna pred Vladom mogli biti potkraj mjeseca, najavio je Linić, a na upit strahuje li da će bankari pokušati preko kamata na građane prebaciti teret, kazao je: 'Što se tiče politike kamata, ja tvrdim da ono što je evidentno - ako država smanji deficit, mijenjat će se stanje ocjena financijskog stanja u RH. S druge strane, s konsolidacijom gospodarstva moći ćemo se okrenuti investicijama i to je razlog zašto ćemo zaustaviti rast kamata. Dakle, da bi mogla rasti kamata zbog ovog čišćenja? Ne, nema potrebe da banke razmišljaju na taj način'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi