tržište kapitala

Likvidnost na visokoj razini, Atlantic i Podravka u fokusu investitora

Bionic
Reading

Početak trgovinskog tjedna na domaćem tržištu kapitala započeo je u pozitivnom ozračju, indeksi su ojačali, a likvidnost je porasla na krilima blok trgovanja i završenom objavom rezultata prvog tromjesečja. Indeks CROBEX je porastao za dodatnih 0,4 posto te je zaključio iznad 1,900 bodova, gdje se zadnji put našao prošli utorak.

Uži indeks CROBEX10 je ojačao 0,5 posto, dok je od sektorskih indeksa, u zelenom zaključio jedino indeks građevinskog sektora rastom od 1,5 posto, dok je gubitnike predvodio indeks sektora industrije padom od 2,3 posto.

Ukupno je protrgovano oko 17,7 milijuna kuna, što je najviše zabilježeno od početka ožujka, pri čemu je 6,5 milijuna kuna prikupljeno u blok trgovanju dionicom Atlantic Grupe koja je također zabilježila i redovan promet oko 704 tisuće kuna s rastom cijene od 0,7 posto. U redovnom trgovanju, najlikvidnije izdanje bile su dionice Podravke s prometom od oko 3,1 milijuna kuna i porastom cijene od 1,1 posto.

Navedeno je posljedica objave rezultata za prvi kvartal iznad očekivanja, prijedloga isplate dividende 9 kuna po dionici i najave početka novog investicijskog ciklusa. Među milijunašima su se uvrstile i dionice Hrvatskog Telekoma, s prometom od 2,2 milijuna kuna i porastom cijene od 1,3 posto, te dionice Turisthotela, s prometom od 1,4 milijuna kuna, pri čemu im je cijena ojačala 0,7 posto.

Dobitnik dana bile su dionice Ingre, s uzletom cijene od 8,5 posto i prometom oko 85 tisuća kuna, a dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Luka Ploče i Čateksa, koje su porasle redom 7,7 posto i 6 posto. S druge strane, gubitnik dana je bila dionica Brodogradilišta Viktor Lenac s padom cijene od 11,8 posto i prometom oko 136 tisuća kuna. Slijede je dionice Saponije i Jadroagenta, s padom cijena 5,5 posto i 4,4 posto.

Dobitnik dana: Ingra d.d. +8,53% 11,45

Gubitnik dana: Brodogradilište Viktor Lenac d.d. -11,76% 12,00

CROBEX +0,40% 1.901,05