prodaja zlatne koke

Ledo sve bliže prodaji: Fortenova nastavlja ekskluzivne razgovore s angloameričkim divom smrznute hrane, kojemu nedostaje samo jedna stvar u kojoj je hrvatska kompanija posebno jaka

11.01.2021 u 13:04

Bionic
Reading

Nakon dovršetka procesa dubinskog snimanja u postupku prodaje kompanija Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom, koje s nekoliko manjih povezanih društava čine Poslovno područje zamrznute hrane, Fortenova grupa odlučila je krenuti u sljedeću fazu procesa ulaskom u ekskluzivne pregovore s tvrtkom Nomad Foods

Poslovna grupa zamrznute hrane jedan je od najuspješnijih dijelova bivšeg Agrokora. Riječ je o regionalnom lideru u proizvodnji sladoleda i distribuciji smrznute hrane, u čijem sastavu posluju matična zagrebačka tvrtka, Ledo Čitluk, beogradski Frikom te još nekoliko manjih, povezanih tvrtki u Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji i Mađarskoj. Kako smo pisali, s obzirom na to da je Fortenova grupa i dalje prezadužena, uprava je, uz prodaju neoperativne imovine, odlučila unovčiti jednu od glavnih perjanica poslovanja.

Uprava Fortenove je početkom studenoga prošle godine izvijestila kako je odabrala tri ponuđača kojima će biti odobreno detaljnije snimanje poslovanja Leda, nakon kojeg bi trebali podnijeti obvezujuće ponude za preuzimanje, a riječ je bila o norveškoj Orkli, angloameričkom konglomeratu Nomad Foods i češko-slovačkom konzorciju investicijskih fondova Emma Capital i J&T Private Equity Group. U ponedjeljak su pak iz uprave Fortenove poručili da nakon dovršetka procesa dubinskog snimanja nastavljaju pregovore o prodaji zlatne koke bivšeg Agrokora s angloameričkim konglomeratom.

Kompanija Nomad Foods, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima, najveći je europski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane. Ono što je zanimljivo kod te tvrtke jest što u svom portfelju uopće nema sladoled, pa bi akvizicijom Leda, osim preuzimanja dominantne uloge na tržištu zemalja bivše Jugoslavije, dobila vrlo kvalitetan proizvod koji bi mogla monetizirati kroz svoje već ustanovljene logističke lance u sedam velikih europskih država u kojima drži lidersku poziciju u segmentu smrznute hrane.

  • +26
Ledo Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Nomad Foods je kompanija s izvrsnim investicijskim i operativnim postignućima te jasnim fokusom na segment zamrznute hrane u Europi. Ima još, naravno, jako puno posla te treba ispuniti niz uvjeta prije nego što postignemo konačni dogovor, ali svakako očekujemo da ćemo uspjeti u tome', rekao je James Pearson, izvršni direktor za financije Fortenova grupe.

'Postupak dubinskog snimanja za Poslovno područje zamrznute hrane, u kojem je sudjelovalo više stranaka, uspješno je priveden kraju našim prihvaćanjem nastavka pregovora ekskluzivno s Nomad Foodsom, tvrtkom koja se dosada pokazala iznimno snažnim potencijalnim partnerom za našu djelatnost zamrznute hrane. Krajnji cilj Fortenova grupe, osim maksimiziranja vrijednosti, i dalje ostaje zaključenje transakcije sa strateškim partnerom koji će dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju Poslovnog područja zamrznute hrane te prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i ljudi koji rade u njoj', rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.

'Ova transakcija je za nas dio procesa optimizacije kapitalne strukture koji će omogućiti Fortenova grupi daljnji razvoj. Očekujem da će sljedeća faza prodaje djelatnosti Zamrznute hrane biti dovršena krajem prvog kvartala 2021. godine potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. U tom bi slučaju transakcija mogla biti zaključena čim pribavimo regulatorna odobrenja, moguće tijekom ljeta 2021. godine. Naše zaposlenike i tržište nastavit ćemo redovito i pravovremeno obavještavati o razvoju situacije', zaključio je Peruško u priopćenju Fortenove.