PUNJENJE PRORAČUNA

Latvijska vlada razmišlja o prodaji državne imovine

01.10.2009 u 11:06

Bionic
Reading

Latvijska vlada razmišlja o prodaji imovine u državnom vlasništvu radi popunjavanja proračuna za 2010., izjavio je premijer te posrnule baltičke države Valdis Dombrovskis

Govoreći nakon sastanka s predsjednikom Valdisom Zatlersom, premijer je kao tvrtku koja će definitivno biti ponuđena na prodaju spomenuo samo nacionaliziranu banku Parex ali nije isključio mogućnost privatizacije ni druge imovine.

Na listi za privatizaciju mogle bi se naći i nacionalna aviokompanija airBaltic, čiji je država većinski vlasnik, te telekom tvrtke Lattelecom i LMT u djelomičnom vlasništvu švedske grupacije TeliaSonera, koja je već pokušala preuzeti većinski udio u njima.

'Ključno je pitanje možemo li uopće u postojećoj financijskoj situaciji pronaći ulagače spremne ponuditi razumnu cijenu za takve kompanije', kazao je Dombrovskis. 'Time bi se samo financirao proračunski manjak, što ne znači da će pregovori s međunarodnim zajmodavcima biti išta lakši', dodao je on a prenosi novinska agencija Baltic News Service.

Nakon što se desetogodišnje razdoblje snažnog gospodarskog rasta pretopilo u duboku recesiju, Latvija je s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Europskom unijom, Svjetskom bankom i regionalnim vladama dogovorila 7,5 milijardi eura vrijedan paket pomoći za spas gospodarstva.

Da bi nastavila koristiti odobrena sredstva, njezina vlada mora provesti stroge strukturalne reforme i srezati potrošnju. Pritom se Dombrovskisova petostranačka koalicija nije uspjela dogovoriti o pronalaženju novih izvora financiranja nakon u lipnju dogovorenog milijardu dolara vrijednog rezanja proračunskih troškova.

Proračun za 2010. trebao bi latvijskom parlamentu biti poslan na odobrenje krajem listopada.

Latvijsko je gospodarstvo u drugom tromjesečju 2009. zabilježilo 19,6-postotni pad aktivnosti na godišnjoj razini. Najnovije izvješće pokazalo je da je ta zemlja u kolovozu zabilježila 30-postotni pad prometa u maloprodaji na godišnjoj razini.