HOFFMANN NIJE OVDJE NEPOZNAT

Kupca Centar banke Ante Samodol prozivao zbog dionica Ine

26.08.2013 u 08:15

Bionic
Reading

Slovački financijaš Mario Hoffmann, kojeg Hanfa u kaznenoj prijavi protiv Mola spominje kao tajnog kupca Ininih dionica za Mađare, postat će suvlasnik Centar banke. Naime, Hoffman je suvlasnik slovačke financijske grupe J&T, u čijem je vlasništvu češka J&T banka koja bi uskoro trebala preuzeti hrvatsku Centar banku, i to nakon što ju je sanirala država

U kaznenoj prijavi koju je 2011. godine Hanfa podnijela Državnom odvjetništvu protiv Mola zbog sumnje da je mađarska kompanija manipulirala cijenom dionica Ine na tržištu, Mario Hoffmann spominje se kao 'osoba sa snažnim vezama u podzemlju' koja je na ime ciparskih tvrtki kupovala Inine dionice na Zagrebačkoj burzi. Tadašnji čelnik Hanfe Ante Samodol pribrojio je dionice koje je kupila njegova tvrtka Molu, smatrajući da Hoffmann djeluje kao povezana osoba s Mađarima. Grozničavi šoping na burzi vrijedan pola milijarde kuna događao se u vrijeme dioničarskog 'rata' Mola i Vlade. Podsjetimo, na javnu ponudu Mola mirovinci su uzvratili nudeći višu cijenu kako bi im omeli planove, a Mađarima se brzo pridružio tajnoviti kupac.

Kako se moglo doznati iz medija, Hanfa je u svojoj istrazi zaključila da iza ciparskih tvrtki stoji Hoffmann. I ne samo to, sumnjala je da kroz kupovinu Ininih dionica Slovak pere ilegalno stečen novac, s obzirom na to da se njegovo ime pojavljuje u nekoliko korupcijskih afera. Citirajući detalje iz prijave, hrvatskim mediji prozvali su ga mafijašem, pa je ovaj zaprijetio tužbom Hanfi zbog rušenja ugleda i iznošenja neistina, što se ipak nije dogodilo.

I slovački list Hospodárské Noviny detektirao je Hoffmana kao burzovnog igrača na strani Mola, povezujući ga u tom pothvatu s grupacijom J&T, u kojoj je kasnije, zanimljivo, i formalno preuzeo vlasništvo.

Iako su iz Mola odbacivali Samodolove optužbe, činjenica je da je mađarska kompanije prošle godine podebljala udio u Ini na 49 posto te da je skrbnički račun koji je držao 1,6 posto dionica nestao s liste vodećih dioničara. Istraga oko kupnje Ininih dionica još nije završena, a u međuvremenu se slovački financijaš izgleda zainteresirao i za druge hrvatske tvrtke: prije dva tjedna prihvaćena je na skupštini Centar banke ponuda češke J&T banke za 75 milijuna kuna vrijednu dokapitalizaciju. Hrvatskoj je javnosti ostalo nepoznato da iza preuzimanja hrvatske banke stoji upravo Hoffmann, tajni kupac Ininih dionica

On je, naime, u travnju ove godine formalno postao partner u slovačkoj J&T financijskoj grupi, koja je tvrtka majka svih poduzeća J&T, pripojivši dugogodišnjim partnerima svoju tvrtku – Istrokapital. Osnivači tvrtke J&T Jozef Tkač i Ivan Jakobovič sada imaju svaki po 38 posto dionica, a Mariju Hoffmannu pripao je vlasnički udjel od 24 posto. 

Češko-slovački J&T pojavio se u priči o Centar banci nakon što je Fond za gospodarsku suradnju Alternative uložio 97 milijuna kuna novca u propalu banku Dragutina Biondića. Pola je bio državni, a pola novac češkog fonda RMS Mezzanine, no sve skupa bilo je nedovoljno za pokrivanje gubitaka, pa se tražila nova dokapitalizacija. Ispostavilo se da je u mandatu Milanovićeve vlade privatna banka sanirana državnim novcem i jeftino prodana stranom investitoru, što je mnoge podsjetilo na sličnu praksu 90-ih.

Kroz seriju tekstova u kojima se slavio dolazak stranih investitora, pokušavala se prikriti činjenica da je Vlada spiskala 50 milijuna kuna, da bi nakon nove dokapitalizacije državni udjel u Centar banci postao mizeran, jer će dominantno vlasništvo pripasti J&T banci. U službenim priopćenjima Centar banke javnost se ne zamara vlasničkim detaljima, samo se navodi da je J&T grupa snažna financijska srednjoeuropska grupacija, koja ima podružnice u Pragu, Bratislavi, Moskvi i u off shore 'raju' Barbadosu.

Na svojim web stranicama Hoffman se, pak, predstavlja kao broker-pionir koji je 90-ih u Slovačkoj prepoznao prave ulagačke prilike, da bi stasao u vlasnika moćne financijske grupe Istrokapital, gorljivi eurofil i ponosni stanovnik Bratislave, ljubitelj jahanja i raftinga. S obzirom na to da je jedan od najbogatijih Slovaka, žuti magazini prate njegov ljubavni život, procjenjuju njegovu imovinu na 400 milijuna kuna i pišu kako osim bankarstva ulaže u energetiku i istraživanje lijeka za Alzheimerovu bolest. Druga strana priče, koja se može pronaći o njemu, i koja je očito i nadahnula Samodola u prijavi, spominje navodne veze s ruskim podzemljem, kaže da se obogatio 'torbarenjem' ne birajući sredstava pri kupovini privatizacijskih vaučera, da je blizak lijevom predsjedniku Ficu, da voli angažirati bivše obavještajce i da je bio uključen u korupcijski skandal na Karibima, iz kojeg se na kraju uspješno izvukao.