CIJENE PADAJU

Kuće najskuplje u Zadru, najjeftinije u Osijeku

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 10.09.2010 10:53
  • Objavljeno 10.09.2010 u 09:29
kuće, nekretnine

kuće, nekretnine

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Prosječne cijene kuća i dalje padaju. U kolovozu cijena četvornog metra kuća u Zagrebu iznosila je 1.627 eura, a u Zadru 1.734 eura, što je u oba slučaja dva posto niže u odnosu na svibanj, pokazuju podaci portala Crozilla.com

Prošlog mjeseca u Puli se kvadrat kuće mogao kupiti za oko 1.484 eura, što je tri posto niže nego u svibnju. U Osijeku su cijene kuća u kolovozu pale za čak osam posto i iznosile su 772 eura.

Posebna priča je Split gdje je cijena kvadrata kuće u kolovozu u odnosu na svibanj porasla dva posto i iznosila je 1.688 eura.

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta u Zagrebu kaže da će cijene nekretnina u Hrvatskoj, uključujući i kuće, u dogledno vrijeme nastaviti padati. Prema njezinom mišljenju, domaća potražnja za nekretninama slabi kao posljedica ekonomske krize, rasta kamatnih stopa te pada zaposlenosti i raspoloživog dohotka.

'Nadalje, ako pogledamo službene statistike o cijenama nekretnina na obali Španjolske, Portugala i usporedimo ih s cijenama nekretnina u Hrvatskoj, dolazimo do zaključka da su cijene nekretnina na našoj obali u prosjeku jednake onima na španjolskoj obali, dok je portugalska obala za oko 20 posto jeftinija od hrvatske obale. To u konačnici znači da strancima hrvatska obala nije priuštivija, pa nema razloga očekivati jačanje strane potražnje za nekretninama na obali', kaže Vizek.

Kao treći razlog zašto se ne može očekivati oporavak na tržištu nekretnina ona navodi to što su zalihe neprodanih nekretnina ogromne i pritisak na pad cijena će trajati sve dok se zalihe ne rasprodaju.

'Postoje još dva činitelja koja bi mogla dovesti do dodatnog povećanja pritisaka na snižavanje cijena nekretnina. Prvi je najavljeno oporezivanje imovine, za sada se spominju samo vikendice, koje će najviše utjecati na daljnji pad cijena kuća. Drugi je najavljena prodaja stanova u vlasništvu države i lokalne samouprave, što bi moglo povećati zalihe neprodanih nekretnina i tako utjecati na daljnje smanjenje cijena', smatra Vizek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi