zaštita korisnika

Kripto mjenjačnica Binance od sada zahtijeva podatke o putovnicama i ‘selfieje‘

24.08.2021 u 08:54

Bionic
Reading

Kripto mjenjačnica Binance prošli tjedan je objavila da su svi korisnici od sada dužni dovršiti provjeru Know Your Customer (KYC).

Ažuriranje uključuje i postojeće korisnike koji još nisu dovršili KYC provjeru. Dok se ta provjera ne završi, ti će računi moći povlačiti samo kriptovalute, navodi Binance u objavi, prenosi Lider.

Iako su korisnici dužni unijeti svoje ime i datum rođenja kako bi dovršili osnovnu razinu provjere, najnovija objava sada zahtijeva da svi korisnici završe srednji sloj. Ova razina znači da korisnici moraju priložiti podatke o putovnici i prenijeti selfie sliku na stranicu.

'Najavljujemo ove mjere kako bismo udvostručili napore koji se odnose na Know Your Customer (KYC) i Anti-Money Laundering (AML), što će dodatno poboljšati zaštitu korisnika i boriti se protiv financijskog kriminala', tweetao je Binance.

Binance navodi kako je cilj tog poteza bio uskladiti mjenjačnicu s rastućim globalnim standardima usklađenosti, s kojima je u posljednje vrijeme postala vrlo poznata, prenosi Lider.

Prošli četvrtak se Nizozemska središnja banka pridružila rastućem popisu zemalja koje su upozorile Binance da posluje bez potrebnih dozvola. Banka je priopćila kako mjenjačnica nije u skladu sa zakonodavstvom o sprječavanju pranja novca (AML) ili financiranju borbe protiv terorizma u Nizozemskoj.

Malezija, Singapur, Velika Britanija, Italija, Kajmanski otoci i Japan zauzeli su slične pozicije u posljednjih nekoliko tjedana.

Iako nije jasno navedeno, Binanceovi novi KYC zahtjevi čini se izravnim odgovorom na sve veću regulatornu zabrinutost. 

Binance je najveća kripto mjenjačnica u industriji, koja se može pohvaliti 24-satnim volumenom većim od 26 milijardi dolara, navodi CoinGecko. Coinbase je, za kontekst, objavio 24-satni volumen nešto veći od 4 milijarde dolara, prenosi Lider.