FORUM U DAVOSU:

Krhki oporavak svjetskog gospodarstva

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.01.2010 18:15
  • Objavljeno 31.01.2010 u 18:13
DAVOS

DAVOS

Izvor: Reuters / Autor: -

Predstavnici vlada i bankarsko-financijskog sektora u nedjelju su, zadnjega dana redovitog godišnjeg zasjedanja Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu, zaključili kako se može nazrijeti krhki oporavak svjetskog gospodarstva, no nisu uspjeli postići konsenzus o tomu što će potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i spriječiti nastanak još jedne globalne ekonomske krize

Oko 2.500 sudionika Foruma složilo se da postoji potreba za globalnom financijskom regulativom, kada je riječ o financijskoj industriji. Među ostalim su raspravljali o načinima kojima se može utjecati na globalnu nezaposlenost.

Pesimističnu atmosferu, koja je prevladavala tijekom prošlogodišnjeg Foruma, održanog u jeku globalne ekonomske krize, ove je godine zamijenio osjećaj svojevrsnog zadovoljstva, jer se, smatraju sudionici i promatrači, nazire krhak oporavak svjetskoga gospodarstva, no, istodobno upozoravaju i na nesigurnost zbog načina na koji treba krenuti naprijed i načina na koji će banke na to reagirati i odgovoriti.

Direktor Deutsche Bank Josef Ackerman za agenciju AP je kazao kako je najteži dio financijske i ekonomske krize prošao 'prilično uspješno' te da su 'predstavnici politike, biznisa i regulatornih organa ostvarili bolji dijalog nego ranije'. Ackerman, koji se izdvojio kao neslužbeni glasnogovornik bankara, rekao je kako smatra da se nešto mora pokrenuti i to vrlo skoro, da bi se vratilo povjerenje u bankarski sustav. On je istaknuo kako se bankari slažu sa zahtjevima za povećanjem kapitala banaka, boljom likvidnošću i poboljšanjem tržišne infrastrukture te s mjerama koje bi zajamčile da propale banke ne ugrožavaju sustav.

Otvoreno je ostalo pitanje sposobnosti regulatornih organa da koordiniraju nova bankarska pravila na međunarodnoj razini, što je, kako je kazao direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn , 'ključna lekcija iz krize, iz koje se svijet tek postupno izvlači'.

Promatrači su ocijenili da se najvažniji sastanak održao na marginama Foruma, u subotu kada su vladini dužnosnici, ministri financija i guverneri narodnih banaka iz SAD-a i Europe iznijeli svoje planove o financijskoj reformi tijekom dvosatne rasprave s direktorima banaka. Direktor britanske banke Standard Chartered Bank Peter Sands ovu je raspravu nazvao vrlo konstruktivnom, istodobno dodavši kako ona 'možda nije riješila probleme, no sigurno je sve potaknula da krenu naprijed'.

Jedna od tema skupa bila je na koji način odrediti je li neka financijska institucija 'prevelika da bi smjela propasti', tj., bi li njezina propast štetila cijelom jednom financijskom sustavu. Neki sudionici smatraju da i male financijske institucije, ako su povezane s drugima, mogu izazvati sistemske probleme poput velikih, zbog čega mora postojati sveobuhvatna diskusija koja će osigurati poduzimanje svih potrebnih koraka, kada je u pitanju reforma financijskog sektora.

Direktor Grameen Bank, koji je pokrenuo mikrokreditiranje, Muhammad Yunus, izjavio je kako vjeruje da je ovo 'dobro vrijeme za svojevrsno 'redizajniranje' čitavoga financijskog sustava'. Za AP je kazao kako 'veliki igrači nisu i veliki gubitnici. Veliki gubitnici - oni koji najviše ispaštaju, mali su ljudi koji su izgubili poslove, koji nemaju što jesti i koji nemaju više nikakva načina da izdržavaju sebe i obitelj'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi