KUPNJA DRŽAVNIH OBVEZNICA

Krenulo je: Draghi na tržište pušta svježe eure

09.03.2015 u 08:40

Bionic
Reading

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi prošli tjedan je dao zeleno svjetlo za početak kupnje državnih obveznica najavljen u siječnju. Kako je objasnio Draghi, ovaj program započinje danas i bit će na snazi do kraja rujna 2016, a ukoliko bude potrebno, i dulje

Program kvantitativnog popuštanja podrazumijeva kupnju državnih obveznica u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno. Kupnja započinje danas i trajat će do kraja rujna 2016, odnosno dok se ne uoči održano smanjenje inflacije. Ovim mjerama će ukupna vrijednost programa premašiti tisuću milijardi eura.

Cilj je da se 'upumpavanjem' eura u europsko gospodarstvo potakne rast.

'Očekivan oporavak ne ostavlja prostora za samozadovoljstvo, a nužna je odlučna provedba reformi na tržištu rada. Fiskalna politika treba podržati gospodarski oporavak, a istovremeno ostaje u skladu s Paktom o stabilnosti i rastu', kazao je Draghi na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak. Međutim ECB još ne smije kupovati obveznice Grčke i Cipra. Tu mogućnost dozvoljavaju pravila tek kada budu okončane kontrole reformskih programa u spomenutim zemljama.

U nastavku možete pogledati kratko video pojašnjenje programa kvantitativnog popuštanja na primjeru Velike Britanije.

Što je točno kvantitativno popuštanje?